Residential use analysis of Mashhad based on LEED indicators in green buildings
Subject Areas : Application of the basics of Islamic urban planning and architecture in contemporary architecturefarzaneh Razzaghian 1 , Hossein Aghajani 2
1 - Assistant Professor, Department of Sustainable Urban and Regional Development, Razavi Khorasan University, Mashhad, Iran.
2 - Assistant Professor of Urban & Regional Sustainable Development Group, ACECR of Khorasan Razavi, Mashhad, Iran.
Keywords: Green building standard, hotels, Mashhad, LEED.,
Abstract :
The hotel industry, as the largest subset of the tourism industry, is one of the largest polluters among the service industry. Quoting from Elsevier's valid scientific journals such as Sustainable Futures and Cleaner Production in 2022 and 2023, the negative environmental impacts of hotels are greater than the impacts of buildings with different uses of the same size and scale. On the other hand, hotels in the pilgrimage city of Mashhad are one of the most important uses, which is ranked first in Iran. Undoubtedly, the approach of optimal use and energy saving is very important in this industry. Therefore, this article aims to improve the quality of urban construction and reduce the use of resources and energy in hotels in Mashhad and using a descriptive-analytical method to identify the principles and criteria of green building and analyze the status of hotels in three sections: hotels, apartment hotels And hosts. The statistical population of this research includes all hotels of Mashhad and sample size with cluster sampling method of 169 cases. The international LEED standard has been used to evaluate green building indicators. The results show that hotels reveal many weaknesses that can be traced back to the early stages of design to construction and after implementation. These buildings do not benefit from the basics of green building principles and are buildings with high energy and water consumption, and none of them have obtained the minimum score required to obtain LEED certification (40 points). Therefore, after stating the causes, practical solutions to solve them are presented.
آتمن، اوسمان (1393) «معماری سبز، مواد و تکنولوژیهای پیشرفته»، ترجمه فرشته صادقی، اول و آخر.
ارجمند، عبدالصمد (1397) متن مصاحبه خبرگزاری صبا نیوز با مدیرکل انتقال و توزیع وزارت نیرو http://sazehnews.ir/fa/news/.
اعتماد، گیتی و همکاران(1387) «مکانها و مکان سازی» استانداردهای برنامهریزی و طراحی شهری انجمن شهرسازی آمریکا.
رزاقیان، فرزانه و حسین آقاجانی و مهدی کاظمی و عطیه محمودی (1396) طرح پژوهشی «آسیبشناسی ساخت و سازهای موجود و ارائه الگوی مناسب طراحی با هدف بهرهمندی از عناصر پایدار زیست محیطی»، جهاد دانشگاهی مشهد، گروه توسعه پایدار شهری و منطقهای.
رزاقیان، فرزانه (1395) رساله دکتری با عنوان «تحلیل ساختمانهای بلندمرتبه مسکونی با تأکید بر نظریه شهر اکولوژیک در حوزه جنوب غرب کلانشهر مشهد»، دانشگاه فردوسی مشهد، استاد راهنما دکتر محمدرحیم رهنما، استاد مشاور: دکتر محمداجزاء شکوهی.
رهنما، محمدرحیم و امیدعلی خوارزمی و روحاله اسدی و فرزانه رزاقیان و حسین آقاجانی و همکاران (1395) «سند توسعه زیست محیطی کلانشهر مشهد»، طرح پژوهشی، دانشگاه فردوسی.
شهرداری مشهد (1397) «آمارنامه شهر مشهد».
صفرزاده، حسین و علی اکبر فرهنگی (1385) «روشهای تحقیق در علوم انسانی (بانگرش بر پایاننامهنویسی)»، تهران، پیام پویا.
قبادیان، وحید (1383) «مبانی و مفاهیم در معماری معاصر غرب»، دفتر پژوهشهای فرهنگی، چاپ دوم.
قلعه نویی، محمود (1390) «ارزیابی زیست محیطی ساختمانها از طریق HQE نمونه موردی آپارتمان سه طبقه مسکونی در منطقه پنج اصفهان»، مجله محیطشناسی، سال سی و هفتم، شماره59.
کامران کسمایی، حدیثه و علیرضا براتیفرد و پریچهر غفاری (1390) « نگرشها و اصول معماری پایدار»، همایش ملی عمران، معماری، شهرسازی و مدیریت انرژی، دانشگاه آزاد واحد اردستان.
مرکز آمار ایران (1398) «سالنامه آماری کشور».
موتین، کلیف و پیتر شرلی (1386) «ابعاد سبز طراحی شهری»، ترجمه کاوه مهربانی، پردازش و برنامهریزی شهری.
منادی، هدی (1394) «مقدمهای بر هتلهای سبز»، خبرنامه الی گشت.
نمکی، روح اله (1390) «اصول و جایگاه معماری سبز»، جزوه درسی گروه معماری، دانشگاه تبریز.
Balaji, M. S., Jiang, Y., & Jha, S. (2019) “Green hotel adoption: A personal choice or social pressure?” International Journal of Contemporary Hospitality Management, 31(8), 3287–3305.
Bauer, Michael & Mosle , Peter et.al (2009) “Green Building: Guide book for Sustainable Architecture”, p 28-35.
Bushell, Robyn; Bricker, Kelly (2017) "Tourism in protected areas: Developing meaningful standards". Tourism and Hospitality Research. 17 (1): 106–120.
Choi, H., Jang, J., & Kandampully, J. (2015) “Application of the extended VBN theory to understand consumers’ decisions about green hotels”. International Journal of Hospitality Management, 51, 87–95.
Chen, S., Chen, H. H., Zhang, K. Q., & Xu, X. L. (2018) “A comprehensive theoretical framework for examining learning effects in green and conventionally managed hotels”. Journal of Cleaner Production, 174, 1392–1399.
Corvacho, h., Brandao Alves, F. & Moreira da Costa, J., (2004) “Architectural Design Evaluation Under Bioclimatic Issues”, World Congress on Housing, Sustainability of the Housing Projects, Italy.
Filimonau, V., et al (2021) “Environmental and carbon footprint of tourist accommodation: A comparative study of popular hotel categories in Brazil and Peru” Journal of Cleaner Production, Vol. 328, December 2021.
Fithian, Lee, (2003) “Green Buildings”, AIA council, Benham, Oklahoma city, Design consideration.
Gissen, D., (2003) “Big and Green: Toward Sustainable Architecture in the 21ST Century”.
Hays, Darija, Ozretic-Došen, Durdana, (2014) “Greening Hotels – Building Green Values Into Hotel Services”, Tourism and Hospitality Management, Vol. 20, No. 1, pp. 85-102.
Huei Wu, Chia, (2021) “Exploring green hotel competitive strategies by using the hybrid method for complex data analysis”, Hindawi, Mathematical problems in engineering ,volume 2021.
Kubba, S., (2009) “LEED Practices, Certification and Accreditation Hand Book”.
Moise ,Mihaela Simona, Irene Gil-Saura & María Eugenia Ruiz Molina (2020) “The importance of green practices for hotel guests: does gender matter?”, Economic Research-Ekonomska Istraživanja.
Soria Leyva, E., Parra Parra , D., (2021) “Environmental approach in the hotel industry: Riding the wave of change”, Sustainable Futures, Vol. 3.
Rapoport, E., Vernay, A. (2011) “Defining the Eco- City: A Discursive Approach, Management and Innovation for a Sustainable Built Environment”.
USGBC (2020) “LEED v4 for BD+C: New Construction and Major Renovation” ,Washington, DC.
USGBC (2014) “LEED v4 for BD+C: New Construction and Major Renovation” ,Washington, DC.
Wines, James (2000) “Green Architecture: the art of architecture in the age of ecology”.
Wu, P. Et al., (2009) “A comprehensive analysis of the credits obtained by LEED, certified green buildings”, Renewable and Sustainable Energy Reviews.