تعیین مسیر بهینه محور یاسوج – اصفهان با مسیر احداثی با gis
الموضوعات :
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج
2 - استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی یاسوج
الکلمات المفتاحية: سیستم اطلاعات جغرافیایی, کوتاهترین مسیر, مسیر بهینه ,
ملخص المقالة :
مسیریابی از جمله اقدامات اولیة عملیات طراحی یک مسیر به شمار می رود و به علت نقش بسزایی که در چگونگی قرارگیری مسیر در ارتباط با سایر تأسیسات، محیط، و عوارض مجاور خود از یک طرف و تأثیر قابل توجهی که در هزینه های اجرایی مسیر از طرف دیگر دارد بایستی بررسی دقیق شود. همزمان با رشد و توسعة پایدار و تحولات اساسی در امور اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی، نقش شبکة راه ها به عنوان یکی از بخش های مهم و زیربنایی در توسعه بیشتر نمایان می شود؛ علاوه بر اینکه منابع و استعدادهای بالقوة سرزمین را بارور و زمینة رشد و شکوفایی را فراهم می کند. لحاظ کردن معیارهای صحیح و جامع در مرحلة تعیین مسیر می تواند نقش عمدهای در کاهش هزینه های اقتصادی، افزایش ایمنی، و دسترسی جاده ها و حفظ محیط زیست ایفا کند. بدین منظور، در تحقیق حاضر، عوامل متعددی مانند شیب، ارتفاع، کاربری اراضی، زمینشناسی، زمینلغزش، فاصله از گسل، فاصله از مراکز شهری برای مسیریابی بهینه در مسیر رودسر در نظر گرفته شده است. لذا،در پژوهش حاضر به تعیین کوتاه ترین مسیر در محور یاسوج – اصفهان پرداخته شده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و برای تحلیل دادهها از نرمافزار ArcGIS و از مدل AHP استفاده شده است. با توجه به مسیر بهینه، با استفاده از این روش به علت قرارگیری در شیب مناسب و نزدیکی به مراکز اقتصادی و دوری از گسل انتخاب شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد مسیر به دست آمده از لحاظ مدت زمان و رسیدن به بهینة این مسیر نسبت به مسیر قبلی کوتاه تر است و این موضوع سبب کاهش هزینة سوخت و کاهش ترافیک می شود.
• ذوالفقاری، اکرم و کرکه آبادی، زینب،1392، مسیریابی هوشمند اکیپ های امدادی با استفاده از الگوریتم تئوری بازی ها نمونة موردی: شهر سمنان، فصلنامة مهندسی حمل و نقل، س 5، ش 1، صص 19-32.
• ماهینی، سلمان؛ عابدیان، عبدالرسول؛ علیزاده، سحر و خراسانی، افشین،1394، استفاده از الگوریتم کوتاه ترین مسیر در مسیریابی جاده ای در شهرستان های کردکوی، بندرگز، و گلوگاه، فصل نامة آمایش جغرافیایی فضا، س5، ش 15 ، صص 77-90.
• منوری، سید مسعود، 1380، کاربرد ارزیابی سریع اثرات در پروژه های توسعه، مجموعه مقالات نخستین همایش بین المللی ارزیابی اثرات زیست محیطی در ایران، سازمان حفاظت محیط زیست، معاونت محیط زیست انسانی و برنامة عمران ملل متحد، صص 54-66.
• مخدوم، مجید. 1384 .. شالوده آمایش سرزمین. چاپ ششم. تهران، انتشارات دانشگاه تهران.
• Moffat, T. and Hankard, P., 1998, Strategic ecological assessment of road development, http://www.cis-web.org.uk/downloads/casestudy2.pdf. PP. 9-16.