روش های اجرایی تونل تمام مقطع سنگی دو قلوی پونه به روش انفجاری و انواع حفاری ها نمونه موردی: تونل خرم آباد
الموضوعات :
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج
2 - استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی یاسوج
الکلمات المفتاحية: روش ها ی اجرایی, روش انفجاری, روش های بهینه سازی, لتیس گیردر, روش های تجربی,
ملخص المقالة :
در سالهاي اخیر و به دنبال افزایش نیاز به ایجاد فضا هاي زیر زمینی با ابعاد بزرگتر و در اعماق بیشتر یا حفر آنهادر زمینهاي نا مناسب، ضرورت شناسائی هر چه کاملتر شرایط زمین و انتخاب روش مناسب جهت حفر این فضاها آشکار شده است. در بسیاري ازموارد این فضاها در محل هایی که جنس زمین از نوع سنگ بوده ایجاد می شوند که به منظور حفر این فضاها درزمینهاي سنگی روشهاي مختلفی از جمله استفاده از دستگاهاي حفاری نظیر TBM ،دریل توپی و ... وجود دارد، که بکار گیري خرج گذاري یکی از رایجترین روشهاي حفاري در زمین هاي سنگی به شمار می آید بعد از این عملیات لتیس گذاری می گردد و فاصله آن با توجه به جنس خاک تعیین می گردد.برای بررسی و ارائه راهکار مناسب برای پایدارسازی تونلها، روشهای مختلف تجربی، تحلیلی و عددی موجود میباشد.در ارائه طرح تحکیمات اولیه تونلها علاوه بر شرایط زمین شناسی در نظر گرفتن مسائل مهم اجرایی باربری لتیسگیردرها تا زمان قبل از گیرش شاتکریت میباشد. از آنجایی که در ساعات اولیه شاتکریت به مقاومت کافی نرسیده است، ضروریست لتیسگیردرها تحمل بارهای ناشی از وزن پوشش اولیه را داشته باشند تا دچار آسیب های سازه ای نشوند. روش های اجرایی ساخت شامل سپری و NATM و روش برآورد بار شامل تجربی و تحلیل پایداری وی باشد در روش اجرایی سپری قطر تونل از ابتدا تا انتها ثابت می باشد ولی در نواحی خاص نیاز به افزایش قطر می باشد و روش NATM (ٱتریشی) ایمنی بالا و مقرون به صرفه بودن و همچنین مورد استفاده در انواع خاک ها و اعماق می باشد.روش تحلیل پایداری که بتوان پیش بینی و تحلیل کرد که قسمت های مختلف تونل از نظر پایداری کم، متوسط و زیاد باشد. در حفاری تونل سنگی عملیات چالزنی، انفجار، نصب لتیس ها، تحکیمات و اجرای شاتکریت بارها تکرار می گردد.
• احمدی، سیوان، رحیمی، بابک، بادفر، محمد،(1397) تحلیل پایداری و طراحی سیستم نگهداری تونل به روش های تجربی و عددی.
• اکبرپور شیرازی، اسماعیل، جهانی، حسین، حسین نوفرستی، حسین،(1396) ،بهینه سازی سیستم نگهداری تونل دوقلوی پونه با استفاده از روش تحلیلی و عددی.
• بهدادیان، محسن، جمشیدی، فرید، بهروزی، جمشید،(1397)، بکارگیری مدلسازی عددی در بهینه سازی طرح تحکیمات اولیه تونل پونه.
• روانشادنیا، مهدی ، شعبانی، شاهین ، جزووزیری، فاطمه،(1393)، انتخاب روش مناسب حفاری تونل ها
• کربلایی، عبدال امیر، کردونی ، زینب،(1389) تونل سازی و روش های مختلف آن
• کوپیعلی پور، محمدرضا، نوروزی قالینی، ابراهیم، مدنی، حسن، (1397) بهینه سازی بیش از حد شکست در اجرای تونل به روش انفجار با استفاده از روش های هوشمند.
• مجتبی، یزد پور، نادری، رضا، جلالی، میثم، (1395)سازی عددی روش تونل سازی. 1395
• محمودیان هریس، علی، آسف، محمد رضا، قنبری، علی، قربانی، حسین، (1393)، مقایسه برآورد فشار وارد بر سیستم نگهداری تونل پونه با استفاده از روش تجربی. ، از دانشگاه خوارزمی تهران
• مهدوی عادلی، مهدی، محمدی، علی نور، (1393) ارزیابی حفر تونل در سنگ سخت با استفاده از روش های حفاری و انفجار.
• نیکجو، علی، رستمی زاد، فردین ، علیزاده، علی، ملک زاده، سامان،(1393)، روش های تحلیل پایداری تونل در توده سنگ درزه دار.
• Amichai Mitelman, Davide Elmo شرکت مشاور طاها
• Journal of Rock Mechanics and Geotechnical Engineering (مجله مکانیک سنگ ومهندسی ژئوتکنیک)
• Tunnel Systems as a Critical Alternative in Solving (سیستم های تونلی به عنوان یک جایگزین حیاتی در حل) Vladimir V. Makarov