بکارگيري فناوري راديوشناسه (RFID) مکانيزمي براي مديريت زنجيره عرضه محصولات فاسدشدني
الموضوعات :فاطمه ذبیحی 1 , مرتضی خاکزار بفروئی 2
1 - پژوهشکده توسعه تکنولوژی
2 - دانشگاه تربیت مدرس
الکلمات المفتاحية: فناوري راديوشناسه, کالاي فاسدشدني, قيمتگذاري, نقطه سربه سر, طرح ارتقا,
ملخص المقالة :
فناوري راديوشناسه به عنوان فناوري پيشرو ميتواند براي کاهش اتلاف در زنجيره تأمين مواد غذايي مفيد باشد. اين فناوري ميتواند اطلاعات محصولات را دريافت کرده و در کاهش هزينهها، مؤثر باشد. بيشترين چالشها براي مديريت زنجيره تأمين مربوط به کالاهاي فاسدشدني و با عمرکوتاه، بهخصوص مواد غذايي هستند. تنوع در تعداد کالاها، رديابي و پيگيري جريان کالا در طول زنجيره تأمين، عمر کم، حجم بالاي محصولات و نياز به کنترل دما در زنجيره تأمين از جمله چالشهاي موجود ميباشد. ريسک مواد غذايي ميتواند در هر مرحله از زنجيره تأمين مواد غذايي ظاهر شود، در نتيجه تعريف نقاط کنترلي براي بدست آوردن اطلاعات مواد تشکيلدهنده، توليد و تاريخهاي خاص (فروش، مصرف) و غيره، و مهياکردن آن به شيوهاي شفاف براي ارائه به عرضهکنندگان زنجيره تأمين و مصرفکنندگان ضرورت دارد. يکي از بهترين راهحلهاي ممکن استفاده از سيستم راديوشناسه بوده که به مديريت زنجيره تأمين در حل مشکلات لجستيکي کالاهاي فاسدشدني کمکهاي فراواني خواهد کرد. در اين مقاله به بررسي مدل کسب و کار مالي پيادهسازي سيستم راديوشناسه در رديابي موادغذايي پرداخته شده است. براي روشنشدن موضوع يک مطالعه موردي از بکارگيري سيستم راديوشناسه در زنجيرهاي از فروشگاههاي رفاهي در تايوان ارائه شده است. در اين مطالعه موردي با معرفي دو طرح ارتقايي 4 و 6 ساله، سود و هزينههاي مرتبط با اجراي راديوشناسه براي توليدکنندگان، توزيعکنندگان و خردهفروشان زنجيره تأمين فروشگاه رفاهي تجزيه و تحليل شده است.
1- S. Piramuthu, P. Farahani, and M. Grunow, "RFID-generated traceability for contaminated product recall in perishable food supply networks," European Journal of Operational Research, vol. 225, no. 2, pp. 253–262, 2013.#
2- S.O. Tromp, H. Rijgersberg, F.I.D.G. Pereira da Silva, and P.V. Bartels, "retail benefits of dynamic expiry dates – simulating opportunity losses due to product loss, discount policy and out of stock," International Journal of Production Economics, vol. 139, pp. 14–21, 2012.#
3- F. Tijun, T. Feng, D. Sheng, and L. Shuxia, "Impact of RFID technology on supply chain decisions with inventory inaccuracies," International Journal of Production Economics, vol. 159, pp. 117–125, 2015.#
4- D. Tanner, "Applications for RFID Technologies in the Food Supply Chain," Reference Module in Food Science, 2016.#
5- M.C. O'Connor, "Cold-chain project reveals temperature inconsistencies," RFID Journal http://www.rfidjournal.com/articles/view?2860, 2006.#
6- J.-P. Emond and M., Nicometo, "Shelf-life Prediction and FEFO Inventory Management with RFID," Cool Chain Association Workshop.Temperature Measurements When, Where and How? Knivsta,Sweden, 2006.#
7- K. Koutsoumanis, P.S. Taoukis, and G.J.E. Nychas, "Development of a safety monitoring and assurance system for chilled food products," International Journal of Food Microbiology, vol. 100, no. 1-3, pp. 253–260, 2005.#
8- R. Stockute, A. Veaux, and P. Johnson, "Paul Johnson Homepage," Logistic Distribution. Available from:, 2006.#
9- I.-H. Hong, J.-F. Dang, Y.-H. Tsai, C.-S. Liu, W.-T. Lee, M.-L. Wang and P.-C. Chen, "An RFID application in the food supply chain: A case study of convenience stores in Taiwan," Journal of Food Engineering, vol. 106, no. 2, pp. 119–126, 2011.#