بررسی تأثیر نوآوری باز بر پایداری زنجیرهی تأمین به منظور کسب مزیت رقابتی با استفاده از تکنیک مدلسازی معادلات ساختاری (مورد مطالعه: واحدهای صنایع غذایی مشهد)
محورهای موضوعی : مدیریت صنعتی
لیلا هلالیان
1
,
علی مروتی شریفآبادی
2
,
حبیب زارع احمد آبادی
3
1 - دانشگاه یزد
2 - دانشگاه یزد
3 - اقتصاد، مدیریت و حسابداری
کلید واژه:
چکیده مقاله :
در پژوهش حاضر، به بررسی تأثیر نوآوری باز بر پایداری زنجیره تأمین در واحدهای صنایع غذایی مشهد، پرداخته شده است. پس از شناسایی مهم ترین عوامل، که با مطالعه ادبیات و پیشینه پژوهش تهیه و توسط خبرگان تأیید گردید، تمامی متغیرها در قالب یک مدل منسجم، که در آن رابطه میان هر دو متغیر، بیانگر یک فرضیه بود، در نرم افزارSMART PLS ترسیم شد. جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگان واحدهای صنایع غذایی مشهد بود. از روش «قاعده10» و کاملاً تصادفی، تعداد 128 نفر از خبرگان، که شامل مسئولین کنترل کیفیت واحدهای صنایع غذایی مشهد بودند، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. پرسشنامه پژوهش در اختیار این خبرگان قرار داده شد و تکمیل گردید. نتایج مدلسازی معادلات ساختاری مبین این مطلب بود که، به کارگیری نوآوری باز در واحدهای صنایع غذایی مشهد، می تواند منجر به کسب مزیت رقابتی گردد. اما این تأثیر از طریق به کارگیری زنجیره تأمین پایدار، چشمگیرتر و قابل ملاحظه تر خواهد بود. چرا که نوآوری باز بر تمامی ابعاد پایداری زنجیره تأمین تأثیر بالایی داشته و این ابعاد، به جز بعد زیست محیطی، در کسب مزیت رقابتی تأثیر به سزایی دارند. بنابراین با توجه به این که امروزه دارا بودن مزیت رقابتی، لازمه بقای سازمانها است، به کارگیری فرآیند نوآوری باز، از طریق تأثیر بر پایداری زنجیره تأمین، در واحدهای صنایع غذایی مشهد، می تواند منجر به موفقیت بیشتر در کسب مزیت رقابتی گردد.
In this study, the effect of open innovation on supply chain sustainability in Mashhad food industries units has been investigated. After identifying the most important factors, which were prepared by studying research literature and background and confirmed by experts, all variables were drawn as a model in Smart PLS program, in which relationship between the two variables represented a hypothesis. The statistical population of this research included experts in Mashhad food industries units. 128 quality control experts of Mashhad food industries were selected completely randomized as the sample of study by "Rule 10" method. They were provided with the questionnaire of this study which was filled out by them. The results of structural equation modeling suggest that using open innovation in Mashhad food industries could lead to competitive advantage. But this effect will be more significant and impressive through using a sustainable supply chain. Because open innovation has a considerable impact on all aspects of sustainability in a supply chain and these aspects, except for the environmental aspect, have a significant impact on gaining competitive advantage. Therefore, considering the fact that competitive advantage is necessary for survival of an organization, using open innovation process through the effect on supply chain sustainability can lead to more success in obtaining competitive advantage in Mashhad food industries units.
