نقش دانش بومی در توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی خرما با رویکرد مدیریت جامع نوآوری در استان کرمان
محورهای موضوعی : تخصصیندا بنی اسدی 1 , داود ثمری 2 , سیدجمال فرج اله حسینی 3 , مریم امیدی نجف آبادی 4
1 - گروه اقتصاد، ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
2 - گروه توسعه کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه ازاد اسلامی کرج، ایران
3 - گروه اقتصاد، ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
4 - گروه اقتصاد، ترویج و آموزش کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: مدیریت جامع نوآوری, دانش بومی, صنایع تبدیلی و تکمیلی, خرما, کشاورزی,
چکیده مقاله :
صنایع تبدیلی و تکمیلی در کشاورزی یکی از ارکان مهم افزایش درآمد کشاورزان می باشد. عدم توجه به مدیریت نوآوری یکی از عوامل مهمی است، که صنایع تبدیلی و تکمیلی خرما در حد مطلوب نتوانسته راه به بازارهای جهانی پیدا کند، دانش بومی یکی از ابزارهای توسعه پایدار روستاها محسوب می شود این موضوع به طور مستقیم با ایجاد زمینه های کار و اشتغال، مانع مهاجرت روستاها به شهرها باشد دانش بومی به عنوان دانش پذیرفته شده در علم مدیریت می تواند به عنوان یک مداخله گر در مدیریت نوآوری در توسعه فراوری محصولات کشاورزی نقش بسزایی داشته باشد. مقاله حاضر به منظور ارایه"تحلیلی برنقش دانش بومی در مدیریت جامع نوآوری برای توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی خرما استان کرمان" تدوین شده است تا از این ره آورد بتواند با بهبود صنایع تبدیلی و تکمیلی شرایط اشتغال و بهبود درآمد در باغداران را فراهم آورد. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش تحقیق، پیمایشی است. جامعه اماری ان شامل ۲۰۰ نفر از کشاورزان استان کرمان می باشد که در زمینه بازاریابی، بسته-بندی و فراوری محصولات خرما مشغول به کارهستند،حجم نمونه براساس فرمول کوکران ۱۵۵نفرمحاسبه گردید که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. به منظور پاسخگویی به مسئله تحقیق، پرسشنامه ای به عنوان ابزار اصلی تحقیق طراحی شد و برای تحلیل نتایج تحقیق از نرم افزار SPSS و AMOS استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که رابطه مثبت و معنادار بین متغیر دانش بومی و مدیریت جامع نوآوری در توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی خرما و هر یک از ابعاد استراتژیک نوآوری و مدیریت تکنولوژی فرهنگ نوآوری و ساختار سازمانی می باشد
One of the appropriate solutions for agricultural development and prevention of waste is the creation of conversion and complementary industries. Lack of attention to innovation causes these industries to have no access to global markets. Indigenous knowledge in managing innovation in agricultural processing can be responsible for the development of agricultural products. The present article has been compiled to present an "analysis of the role of indigenous knowledge in comprehensive innovation management for the development of palm conversion and complementary industries in Kerman province in order to provide employment and income conditions for gardeners by improving conversion and complementary industries." The present study is applied research and in terms of research method, it is a survey. Its statistical population includes 200 farmers in Kerman province who are working in the field of marketing, packaging and processing of date products. The sample size was calculated based on Cochran's formula of 155 people. In order to answer the research problem, a questionnaire was designed as the main research tool and SPSS and AMOS software were used to analyze the research results The present article has been compiled to present an "analysis of the role of indigenous knowledge in comprehensive innovation management for the development of palm conversion and complementary industries in Kerman province in order to provide employment and income conditions for gardeners by improving conversion and complementary industries." The present study is an applied research and in terms of research method, it is a survey. Its statistical population includes 200 farmers in Kerman province who are working in the field of marketing, packaging and processing of date products. The sample size was calculated based on Cochran's formula of 155 people. In order to answer the research problem, a questionnaire was designed as the main research tool and SPSS and AMOS software were used to analyze the research results.
ابراهیمی پیام، سلیمی کوچی جمیله. (1396).نقش دانش بومی در توسعه ی پایدار منابع آب و خاک روستایی (مطالعه موردی: روستای قصاب ذالکان شهرستان بابل) . مجله علوم ومهندسی آبخیزداری ایران، ۱۱ (۳۹) :۴۸-۳۹.
2. وزارت جهاد کشاورزی. (1396). نتایج طرح آمارگیری نمونهای محصولات باغی. دفتر. آمار و فنآوری اطلاعات. انتشارات وزارت جهاد کشاورزی، 114.
3.پاپ زن, عبدالحمید, حسینی, سیدمحمود, ازکیا, مصطفی, عمادی, محمدحسین. (1386). تدوین مدل مفهومی حاصل از تلفیق دانش بومی و رسمی با استفاده از نظریه بنیانی به منظور دستیابی به رهیافت ترویجی مناسب. اقتصاد کشاورزی و توسعه، (2)15151-176.
4.بذرافشان جواد، طولابی نژاد مهرشاد. (1395). اثرات دانش بومی بر توسعه دهستان میانکوه شرقی با تأکید بر اقتصاد دامداری. اقتصاد فضا و توسعه روستایی، ۵ (۱۸) :۱۸۷-۱۶۵.
5.بوذرجمهری، خدیجه، رکن¬الدین افتخاری، عبدالرضا. (1385). تحليل جايگاه دانش بومي در توسعه پايدار روستايي.برنامه¬ریزی و آمایش فضا، (1)45 .17-45.
6.سعیدی گراغانی, حمید رضا, ارزانی, حسین, رزاقی بورخانی, فاطمه. (1395). بوم شناسی فرهنگی؛ تحلیل دانش بومی زنان عشایر ایل سلیمانی در فرآیند توسعه پایدار مراتع. دو فصلنامه دانش های بومی ایران, (5)3،173-199.
7.شاه¬ولی، م.، اردکانی،محمد.(1385). مبانی و مفاهیم دانش بومی کشاورزی. تهران. وزارت کشاورزی. مرکز تحقیقات و مسائل روستایی. نشر وزارت جهاد سازندگی، آموزش و ترویج، معاونت امور دام.چاپ سوم.
8.شاه حسینی، علی رضا .، افراخته.، حسن.(1398). دانش بومی شترداران در توسعه همساز با محیط مورد (مورد مطالعه: روستای حسن آباد دامغان). دوفصلنامه دانش بومی ایران، (5)10. 1-32.
9.شاه¬ولی، منصور.، مویدی،معصومه.(1391). آموزش بهبود کمي و کيفي محصول خرما جهرم استان فارس با تلفيق دانش بومي و رسمي.همایش ملی خرمای ایران. دانشگاه شهید باهنر کرمان.
10.طالاری,محمد ,فلاح,محمدرضا,اسماعیلی,پریسا. (1400). ارائه مدلی برای ورود موفق به بازار محصولات مواد غذایی کشورهای منطقه (مطالعه موردی کشور عراق).فصلنامه نوآوری و ارزش آفرینی,19(10),151-168.
11.عزیزی دمیرچیلو، عبداله. (1391). مدیریت نوین روستایی راهکاری برای تحقیق کارآفرینی روستایی. همایش ملی توسعه روستایی.گیلان.
12.کرمی آیت اله، فاریابی مینا، احمدوند مصطفی. (1398).تحلیل پیامدهای استقرار صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی مورد: بخش مرکزی شهرستان جیرفت . اقتصاد فضا و توسعه روستایی. ۸ (۲۸) :۲۳۸-۲۲۳ .
13.منوچهری راد, رضا, زندحسامی, حسام, داوری, علی, موسی خانی, مرتضی. (1396). یادگیری الگوی پیشگامی و سازگار پذیری تابآوری شناختی مبتنی بر دانش بومی کارآفرینان ایرانی. دو فصلنامه دانش های بومی ایران. (8)4 .73-122.
14.محمدزاد نصرتآبادی، م،. فمی، ش،. (1391). صنایع روستایی رشته مهندسی مدیریت و آبادانی روستاها. انتشارات دانشگاه پیام نور
15.وثوقی منصور، حبیبی سونا.(1393). دانش بومی؛ گامی به سوی بومی سازی توسعه ی روستایی و توانمندسازی روستاییان. مطالعات توسعه اجتماعي -فرهنگي. ۲ (۴) :۲۶-۹
16.Baskaran, S., & Mehta, K. (2016). What is innovation anyway? Youth perspectives from resource-constrained environments. Technovation, 52–53, 4–17.
17.Sustainable livelihoods, environment and development: putting poor rural people first. Discussion Paper no. 240, Institute of Development Studies, Univ. of Sussex, Brighton.
18.Briggs, J. (2005.) The use- of indigenous knowledge in development: problems and challenges. Progress in Development Studies. 5 (2), 99-114.
19.Capel, C. (2014). Mindfulness, indigenous knowledge, indigenous innovations and entrepreneurship. Journal of Research in Marketing and Entrepreneurship, 16(1), 63–83.
20.Cozzen, S. E., and R. Kaplinsky. (2009). “Innovation, Poverty and Inequality: Cause, Coincidence, or co-Evolution?”In Handbook of Innovation and Developing Countries: Building Domestic Capabilities in a Global Setting, edited by B-Å Lundvall, K. J. Joseph, C. Chaminade, and J. Vang, 57–82. Cheltenham: Edward Elgar
21. Ezeanya-Esiobu, C. (2019). Research, innovation, indigenous knowledge and policy action in Africa. In Indigenous knowledge and education in Africa (pp. 97–106). Springer Singapore.
22.Gorjestani, N. (2000). Indigenous Knowledge for Development (Opportunities and Challenges). This paper is based on a presentation made by the author at the UNCTAD Conference on Traditional Knowledge in Geneva, November 1, 2000
23.Hidalgo, A., Albors, J. (2008). Innovation Management Techniques and tools: A Review from theory and Practice R&D. Journal of Management, Vol 38(2), Blackwell Publishing Ltd. Journal of Space Economics and Rural Development, 8(2) PP223-237
24.Hooli. L, Jauhiainen. J. (2018). Building an innovation system and indigenous knowledge in Namibia. African Journal of Science, Technology, Innovation and Development.
25.Grimble, R. and Laidlaw, M. (2002). Biodiversity management and local livelihoods: Rio plus 10. ODI Natural Resource perspectives, No. 73. Januray.
26. Kusumastuti,R., Silalahi,M., Yuka Asmara,A., Hardiyati ,R., Juwono .(2022). Finding the context indigenous innovation in village enterprise knowledge structure: a topic modeling. Journal of Innovation and Entrepreneurship.
27.OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development). (2012). Science, Technology and Industry Outlook. Paris: Organisation for Economic Cooperation and Development.
Olumuyiwa, o., 2014. Impact of Total Innovation Management on Supply Chain in Nigeria’s Automobile Industry. Journal of Entrepreneurship and Business Innovation. 1(1)
28.Padilla-Meléndez, A., & Ciruela-Lorenzo, A. M. (2018). female indigenous entrepreneurs, culture, and social capital. The case of the Quechua Community of Tiquipaya (Bolivia). Women’s Studies International Forum, 69, 159–170.
29.Pietrobelli, C., and R. Rabellotti. (2011). “Global Value Chains Meet Innovation Systems: Are There Learning Opportunities for Developing Countries?”World Development 39 (7): 1261–1269. doi: 10.1016/j.worlddev. 2010.05.013.
30.trambach, S., and B. Klement. (2012). “The Organizational Decomposition of Innovation and Territorial Knowledge Dynamics. Insights from the German Software Industry.” In Innovation and Institutional Embeddedness of Multinational Companies, edited by M. Heidenreich, 193–221. Cheltenham: Edward Elgar.
31.Tödtling, F., B. Asheim, and R. Boschma. (2013). “Knowledge Sourcing, Innovation and Constructing Advantage in Regions of Europe.”European Urban and Regional Studies 20 (2): 161–169.
32.Wilkinson, J. & Rocha, Rudi, 2008, Agro–industry Trends, Patterns &Development Impacts, Global Agroindustries Forum, New Delhi, 1-13
33.Zhirong, Y., ZHENG, G., Zhangshu, X., Bao, G. (2000). Total innovation management: A new emerging paradigm of innovation managementSchool of managment zhiejang university. China.