مقایسه تغییرات دو سم هینوزان و بوتاکلر در منابع آب زیرزمینی استان گیلان
الموضوعات :مریم پناهنده 1 , مهدی عاشورنیا 2 , میرمسلم رهبر هاشمی 3 , هادی مدبری 4
1 - پژوهشکده محیط زیست
2 - عضو هیات علمی
3 - عضو هیات علمی
4 - عضو هیات علمی
الکلمات المفتاحية: هینوزانبوتاکلر کروماتوگرافی گازیآب,
ملخص المقالة :
این بررسی با هدف مقایسه محتوای دو سم پرکاربرد در استان گیلان برای افزایش محصولات کشاورزی به ویژه برنج در آب مصرفی ساکنان گیلان زمین در فصل بهار انجام گرفته است. بدین منظور 20 حلقه چاه در روستاهای گیلان برای بررسی انتخاب گردید. فرایند استخراج با روش مایع و با فاز N-هگزان- دی کلرومتان (1:1) برای بررسی مورد استفاده قرار گرفت. محصول استخراج جهت اندازه گیری به دستگاه کروماتوگرافی گازی با آشکارساز گیرانداز الکترون (GC-ECD) تزریق شد. فرایند نمونه برداری و اندازه گیری انجام شد. اندازهگیری کمی با روش استاندارد خارجی صورت پذیرفت. بررسیهای انجام شده موید این موضوع بودند که در فصل مورد بررسی مطالعه محتوای سموم هینوزان و بوتاکلر از حدود استاندارد و مجاز بیشتر نمی باشند ولی به دلیل قابلیت سمیت و اثر آنها در طولانی مدت بر موجودات مصرف کننده به ویژه انسان باید پایش مداوم از مقدار آنها در آب قابل مصرف ساکنین انجام گیرد.
1. سلیمانی، پ،. امینی رنجبر، غ.ر،.(1383)، “جداسازي، شناسائي و اندازه گيري سموم
2. مدبری، ه.، میرلطیفی، س.م و غلامی، م.ع. 1389. " تعیین نیاز آبی (تبخیر-تعرق و نفوذ عمقی) دو رقم رایج گیاه برنج در دشت مرداب گیلان"، پایاننامه کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس تهران.
3. حسنی، ا. صیادی، م. و جعفری، س. (1391)، "برسی تاثیر سموم دفع آفات کشاورزی بر کیفیت آب شرب چاههای محفوره روستاهای شمیرانات"، مجله آب و فاضلاب. صفحه 119-129.
4. Deng, L., Qu, H. M., Huang, R. K., Yang, Y. Z., Zheng, X. B., & Wang, H. Y. (2003), “Survey of food poisoning by organosphorus pesticide at an employee refectory” Practical Preventive Medicine,10: 766–767.
5. Aghilinejad M, Farshad AA, Naghavi M and Haghani HR. Surveing the relation among pesticide consumption and agricultural health effects in different provinces inIran. Iran Occup Health J 2006; 3(1): 81-5.
6. Dehghani R, Moosavi SG, Esalmi H, et al. Surveying of pesticides commonly on the market's of Iran in 2009. J Environ Protect 2011: 2(8); 1113-17
7. Hoppin JA, Adgate JL, Eberhart M, et al. Environmental exposure assessment of pesticides in farmworker homes. Environ
8. Adeyeye A & Osibanjo O. (1999), “Residues of organochlorine pesticides in fruits, vegetables and tubers from Nigerian markets”, The Science of the Total Environment, 231: 227–233.
9. Junghans, M., Backhaus, T., Faust, M., Scholze, M., Grimme, L. H. (2003), “Predictability of combined effects of eight chloroacetanilide herbicides on algal reproduction”, Pest Management Science,59: 1101–1110
10. Farah, M. A., Ateeq, B., Ali, M. N., Sabir, R., Ahmad, W. (2004), “Studies on lethal concentrations and toxicity stress of some xenobiotics on aquatic organisms.Chemosphere”, 55: 257–265
11. خدادادی، م.، صمدی، م.، رحمانی، ع.، ملکی، ر.، رسانی، ع.، شهیدی، ر. و انوشا، م، (1388)، "تعیین غلظت باقیمانده آفت کش ارگانوفسفره و کاربامات در منابع تامین آب آشامیدنی شهر همدان در سال 1386". دوازدهمین همایش ملی بهداشت محیط ایران. دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده بهداشت، صفحه 874-887.
12. Talebi, Kh. 1998. Diazinon residues in the Basins of Anzali Lagoon, Iran. Bull. Environ. Contam. Toxicol. 61: 477- 483.
13. خزائی، ح.، خراسانی، ن.، طالبی، خ. و احتشامی، م.( 1389 )، "بررسی آلودگی آبهای زیرزمینی ناشی از مصرف حشره کش دیازینون در استان مازندران(مطالعه موردی شهرستان محمودآباد)" ، نشریه محیط زیست طبیعی ایران، دوره 63. شماره 1. صفحه 23-32.
14. Jaipieam S, Visuthismajarn P, Sutheravut P, et al. Organophosphate pesticide residues in drinking water from artesian wells and health risk assessment of agricultural communities Thailand. Hum Ecol Risk Assess 2009; 15(6): 1304-16.
15. Shazia I, Iftikhar A, Karam A,et al. Analysis of pesticides residues Raval and Simly lakes. Pak J Bot 2009; 41(4):1981