دیدگاه امام خمینی(ره) در مورد حکومت سیاسی
الموضوعات :
حامد محسنی آذر
1
,
منوچهر صمدی وند
2
,
معصومه قره داغی
3
,
رضا نصیری حامد
4
1 - گروه علوم سیاسی وروابط بین الملل،واحد تبریز ،دانشگاه آزاد اسلامی،تبریز ، ایران
2 - گروه تاریخ،واحدتبریز،دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز ،ایران(نویسنده مسئول)
3 - گروه تاریخ،واحدشبستر،دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر ،ایران(نویسنده مسئول)
4 - استاد مشاور - دانشگاه تبریز، موسسه تاریخ و فرهنگ ایران
الکلمات المفتاحية: کلیدواژگان: امام خمینی(ره) , ولایت فقیه, حکومت سیاسی, جمهوری, حزب,
ملخص المقالة :
امام خميني(ره) ضرورت تشكيل حكومت اسلامي را اجراي شريعت و احكام دين معرفي ميكند و معتقد است حكومت الهي پس از رسول الله(ص) به معصومين(ع) و در زمان غيبت نيز حكومت اسلامي بايد تحت نظر فقيه به نيابت از امام معصوم (ع) باشد. در انديشه سياسي امام خميني(ره) ، نظام سياسي و حكومت مطلوب، حكومت اسلامي است .حكومت اسلامي هيچ يك از انواع طرز حكومتهاي موجود نيست، مثلا استبدادي نيست كه رئيس دولت مستبد و خودرأي باشد وحكومت اسلامي نه استبدادي است و نه مطلقه بلكه مشروطه است. البته نه مشروطه به معناي متعارف فعلي آنكه تصويب قوانين تابع آراي اشخاص و اكثريت باشد. مشروطه از اين جهت كه حكومت كنندگان در اجرا و اداره مقيد به يك مجموعه شرط هستند كه در قرآن كريم و سنّت رسول اكرم(ص) معين گشته است. مجموعه شرط همان احكام و قوانين اسلام است كه بايد رعايت و اجرا شود. از اين جهت حكومت اسلامي، حكومت قانون الهي بر مردم است. در زمان غیبت امامان معصوم حکومت اسلامی میتواند از سوی ولی فقیه تشکیل و اداره شود حکومت اسلامی برای اجرا شدن شریعت اسلامی لازم و ضروری است. امام خمینی(ره) توانست با توسل به مفاهیم سنت دموکراتیک، آراء مشروطه شیعی و حتی برخی از آراء سنت فکری چپ، ســنت فکری حکومت اســلامی را که خود به آن تعلق داشــت و با اعدام شــیخ فضل الله رو به افول رفته بود با حفظ هسته های فکری احیاء نماید.
منابع
- اسناد انقلاب اسلامی(۱۳۷۴): تهران.مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ج چهارم
- انصاری، حمید(1392):حدیث بیداری، تهران: موسسه چاپ و نشر عروج.
- پارسانيا، حميد(1380): حديث پيمانه، چ پنجم، قم: انتشارات معارف.
- جمشیدی، محمدحسين(1385): انديشه سياسي امام خميني(ره)، تهران: پژوهشكده امام خميني(ره) و انقلاب اسلامي، معاونت پژوهشي.
- خميني، روح الله(١٣٧٨): ولايت فقيه، تهران، مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني(ره).
- -----------(۱۳۷9): صحیفة نور، مجموعه آثار امام خمینی(ره)، تهران: موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، ج 1و4 و5 و 6 و 11 و 15
- ----------(1388): کشف الاسرار، چ اول، انتشارات شرکت کتاب.
- رجبی،محمدحسن(۱۳۷۷): زندگینامه سیاسی امام خمینی،تهران: مرکزاسناد انقلاب اسلامی.
- رنجبر کرمانی، علی اکبر(1389): روزشمار زندگی امام خمینی(س)، تهران: موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، موسسه چاپ و نشر عروج.
- رهبرعباسعلی، و حسن صادقیان کمارعلیا(1392): قالب نهادهاي مدني ايران در عصر پهلوي،فصلنامه علمی مطالعات انقلاب اسلامی،دوره دهم،شماره سی وپنج،صص.179-192.
- فوزی تویسرکانی ، یحیی(1392): تحولات سياسي اجتماعي بعد از انقلاب اسلامي در ايران، ج1، تهران: موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، موسسه چاپ و نشر عروج.
- قرشي، يوسف، جميري، محمد(1387): اصل چهار ترومن در ايران، فصلنامه تاريخ معاصر ايران، شماره46، صص102-71.
- نصیری(رضی)، محمد و دیگران(1394): رهیافت تحلیلی به وصیت نامه سیاسی– الهی امام خمینی(ره) (درسنامه)، تهران: سازمان چاپ و انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی.