نگاهی به مقولهی ایثار و شهادت در شعر قیصر امینپور
الموضوعات :شهربانو حسین زاده بولاقی 1 , احمد رضا کیخای فرزانه 2 , مصطفی سالاری 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان
الکلمات المفتاحية: قیصر امین¬پور, دفاع مقدس, شهادت, ایثار,
ملخص المقالة :
در بین مضامین مختلفی که در شعر انقلاب و پایداری می¬توان دید، مضمون زیبای شهادت و ایثار است. از دوران گذشته این موضوع در شعرهای کلاسیک حضور داشته، می¬توان زیباترین نمود آن را در اشعار عاشورایی و توصیف واقعه عاشورا و ایثارگرهای یاران امام حسین (ع) مشاهده کرد. این مضمون همچنان در اشعار بوده تا زمان جنگ تحمیلی ایران و هشت سال دفاع مقدس. شاعران این دوره به شکل¬های مختلفی و توصیفات ناب و زیبا سعی کردند یاد این شهیدان را برای همیشه جاودان کنند. قیصر امین¬پور یکی¬از شاعران مطرح انقلاب است که مفهوم شهادت و ایثار را به لطافت هرچه تمام در اشعار طرح کرده است. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی این مضمون خاص در اشعار قیصر امین¬پور است تا بتوانیم بسامد و توجه قیصر امین¬پور به این مقوله را بیشتر بشناسیم. پژوهش پیش¬رو، مطالعه¬ای نظری است که به شیوه¬ی پژوهش کتابخانه¬ای و روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. محدوده و جامعه مورد مطالعه، سه کتاب از قیصر امین¬پور با عناوین «دستور زبان عشق، تنفس صبح و مجموعه کامل اشعار» که توسط انتشارات سخن منتشر شده است. با بررسی¬هایی که انجام شد به این نتیجه دست یافتیم که اصلی¬ترین ترفند قیصر برای سخن از شهادت و ایثار، سخن از عاشورا و امام حسین (ع) و اتفاقات مربوط به آن واقعه بوده است. درواقع قیصر برای زنده نگه داشتن فلسفه، هدف و انگیزه¬ی هشت سال دفاع، مضمون شهادت و ایثار، را انتخاب کرده است.
امین¬پور، قیصر.( 1389). مجموعه¬ی کامل اشعار، تهران، مروارید.
......................(1389). دستور زبان عشق، تهران، مروارید.
......................(1388). تنفس صبح، تهران، مروارید.
اوليايي، مصطفي.(1373). عناصر ويژه سبكي و زباني ادبيات انقلاب اسلامي، مجموعهي مقالههاي سمينار بررسي ادبيات انقلاب اسلامي.
رستگار، مهدي.(1373). نو آمدگان شعر فارسي، مجموعه مقالههای سمينار بررسي ادبيات انقلاب اسلامي.
عظيم¬زاده، امیرعلی.(1387). نگاهي به تاريخچهي شعر مقاومت و بررسي آن در دوره دفاع مقدس، مجلهي علوم انساني، ويژهي فرهنگ و ترجمه سال 16.
فهيمي، سيد مهدي.(1381). گزيدهي فرهنگنامه جبهه انقلاب اسلامي در جنگ تحميلي، تهران، بی¬جا.
كاظمي، محمدکاظم، (1383)، شعر جنگ، شعر پايداري، شعر شماره 39 صفحات 11-10 تهران، سورهی مهر.
5 |
نوع مقاله: پژوهشی
صفحات 18 – 5
نگاهی به مقولهی ایثار و شهادت در شعر قیصر امینپور
شهربانو حسین زاده 1
احمدرضا کیخای فرزانه 2
مصطفی سالاری 3
چکیده
در بین مضامین مختلفی که در شعر انقلاب و پایداری میتوان دید، مضمون زیبای شهادت و ایثار است. از دوران گذشته این موضوع در شعرهای کلاسیک حضور داشته، میتوان زیباترین نمود آن را در اشعار عاشورایی و توصیف واقعه عاشورا و ایثارگرهای یاران امام حسین (ع) مشاهده کرد. این مضمون همچنان در اشعار بوده تا زمان جنگ تحمیلی ایران و هشت سال دفاع مقدس. شاعران این دوره به شکلهای مختلفی و توصیفات ناب و زیبا سعی کردند یاد این شهیدان را برای همیشه جاودان کنند. قیصر امینپور یکیاز شاعران مطرح انقلاب است که مفهوم شهادت و ایثار را به لطافت هرچه تمام در اشعار طرح کرده است. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی این مضمون خاص در اشعار قیصر امینپور است تا بتوانیم بسامد و توجه قیصر امینپور به این مقوله را بیشتر بشناسیم. پژوهش پیشرو، مطالعهای نظری است که به شیوهی پژوهش کتابخانهای و روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. محدوده و جامعه مورد مطالعه، سه کتاب از قیصر امینپور با عناوین «دستور زبان عشق، تنفس صبح و مجموعه کامل اشعار» که توسط انتشارات سخن منتشر شده است. با بررسیهایی که انجام شد به این نتیجه دست یافتیم که اصلیترین ترفند قیصر برای سخن از شهادت و ایثار، سخن از عاشورا و امام حسین (ع) و اتفاقات مربوط به آن واقعه بوده است. درواقع قیصر برای زنده نگه داشتن فلسفه، هدف و انگیزهی هشت سال دفاع، مضمون شهادت و ایثار، را انتخاب کرده است.
واژگان كليدي
[1] . دانشجوی دکتری،گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران.
Email: hekmatadabiat365@gmail.com
[2] . گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران. (نویسنده مسئول)
Email: keikhafarzaneh@lihu.usb.ac.ir
[3] . گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران.
Email: M.salari11@yahoo.com
تاریخ دریافت: 6/3/1402 پذیرش نهایی: 8/6/1402