بررسی بقایای آفت کش های موینفوس و اتیون در سیب و انگور و ارزیابی ریسک سلامتی بر اساس شبیه سازی مونت کارلو
الموضوعات :بهزاد محمدی خانقاهی 1 , ندا سهیلی ملکی 2 , لیلا عباس زاده 3 , غلامحسین صفری 4
1 - کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
2 - کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 - کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 - گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
الکلمات المفتاحية: باقیمانده آفت¬کش, انگور, ارزیابی ریسک, شبیه سازی مونت کارلو, مراغه,
ملخص المقالة :
بقایای آفت کش های موینفوس و اتیون در 32 نمونه (20 نمونه سیب و 12 نمونه انگور) مراغه، در دو تیمار شسته نشده و شسته شده پس از استخراج با روش تجزیه ای راحت، سریع، مؤثر و ایمن (QuEChERS ) توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی و طیفسنجی جرمی (GC/MS ) آنالیز شدند. همچنین، ارزیابی ریسک بهداشتی ناشی از آفت کش ها در محصولات سیب و انگور با استفاده از شاخص نسبت خطر (HQ) و براساس شبیه سازی مونتکارلو برای دو گروه سنی بزرگسالان و کودکان انجام شد. نتایج نشان داد که میانگین باقیمانده آفتکش اتیون در نمونه های سیب و انگور پایینتر از حداکثر باقیمانده مجاز (MRL) ایران است، در حالیکه میانگین باقیمانده آفت کش موینفوس در نمونه های سیب و انگور بالاتر از MRL ایران است. همچنین باقیمانده آفت کش های اتیون و موینفوس در 100 درصد نمونه های سیب و انگور آنالیز شده بالاتر از MRL اتحادیه اروپا بود. میانگین باقیمانده آفتکشهای موینفوس و اتیون پس از شستشو در نمونه های سیب به ترتیب 47 و 45 درصد و در نمونه های انگور 44 و 42 درصد کاهش یافت. نتایج ارزیابی ریسک بهداشتی براساس شبیه سازی مونتکارلو نشان داد که مقدار HQ با اطمینان 100 درصد در گروه های سنی کودکان و بزرگسالان کمتر از یک است. از اینرو، مصرف سیب و انگور با این دو آفت کش هیچگونه خطر قابل توجهی برای سلامتی مصرف کنندگان ندارند. با اینحال، با توجه به استفاده از آفت کش های متعدد، نظارت مستمر و دقیق و مقررات سختگیرانه در رابطه با کیفیت و ایمنی میوه ها و سبزیجات توصیه میشود.
Arabameri, M., Mohammadi Moghadam, M., Monjazeb Marvdashti, L., Mehdinia, S. M., Abdolshahi, A. & Dezianian, A. 2022. Pesticide residues in pistachio nut: a human risk assessment study. International Journal of Environmental Analytical Chemistry, 102, 394 3960-7.
Bahrami, A., Ghorbani Shanh, F. & Rahimpoor, R. 2017. Comparation of health risk assessment carcinogenic hydrocarbons in workplace air in an oil-dependent industry by the Environmental Protection Agency (EPA) and the Department of Human Resources Malaysia. Iran Occupational Health, 14, 107-117.
Bajwa, U. & Sandhu, K. S. 2014. Effect of handling and processing on pesticide residues in food-a review. Journal of food science and technology, 51, 201-220.
Bouagga, A., Chaabane, H., Toumi, K., Mougou Hamdane, A., Nasraoui, B. & Joly, L. 2019. Pesticide residues in Tunisian table grapes and associated risk for consumer’s health. Food Additives & Contaminants: Part B, 12, 135-144.
Choi, Y. C., Ng, T. T., Hu, B., Li, R. & Yao, Z. P. 2020. Rapid detection of pesticides in honey by solid‐phase micro‐extraction coupled with electrospray ionization mass spectrometry. Journal of Mass Spectrometry, 55, e4380.
Dos Reis Souza, M. R., Moreira, C. O., De Lima, T. G., Aquino, A. & Dórea, H. S. 2013. Validation of a matrix solid phase dispersion (MSPD) technique for determination of pesticides in lyophilized eggs of the chicken Gallus gallus domesticus. Microchemical Journal, 110, 395-401.
El Hawari, K., Mokh, S., Al Iskandarani, M., Halloum, W. & Jaber, F. 2019. Pesticide residues in Lebanese apples and health risk assessment. Food Additives & Contaminants: Part B, 12, 81-89.
Eslami, Z., Mahdavi, V. & Tajdar-Oranj, B. 2021. Probabilistic health risk assessment based on Monte Carlo simulation for pesticide residues in date fruits of Iran. Environmental Science and Pollution Research, 28, 42037-42050.
Ganjeizadeh Rohani, F., Mahdavi, V. & Aminaei, M. M. 2014. Investigation on diazinon and oxydemeton-methyl residues in cucumbers grown in Kerman greenhouses. Environmental monitoring and assessment, 186, 3995-3999.
Hasnaki, R., Ziaee, M. & Mahdavi, V. 2023. Pesticide residues in corn and soil of corn fields of Khuzestan, Iran, and potential health risk assessment. Journal of Food Composition and Analysis, 115, 104972.
JESÚS, F., HLADKI, R., GÉREZ, N., BESIL, N., NIELL, S., FERNÁNDEZ, G., HEINZEN, H. & CESIO, M. V. 2018. Miniaturized QuEChERS based methodology for multiresidue determination of pesticides in odonate nymphs as ecosystem biomonitors. Talanta, 178, 410-418.
Kazar Soydan, D., Turgut, N., Yalçın, M., Turgut, C. & Karakuş, P. B. K. 2021. Evaluation of pesticide residues in fruits and vegetables from the Aegean region of Turkey and assessment of risk to consumers. Environmental Science and Pollution Research, 28, 27511-27519.
Khangahi, B. M., Ghayurdoost, F., Ghanbari Ghozikali, M. & Safari, G. H. 2023. Monitoring and Health Risk Assessment of Fluoride in Drinking Water Based on Monte Carlo Simulation and Sensitivity Analysis: a Study in Rural Areas of East Azerbaijan Province, Iran. Water, Air, & Soil Pollution, 234, 29.
Kujawski, M. W., Bargańska, Ż., Marciniak, K., Miedzianowska, E., Kujawski, J. K., Ślebioda, M. & Namieśnik, J. 2014. Determining pesticide contamination in honey by LC-ESI-MS/MS–comparison of pesticide recoveries of two liquid–liquid extraction based approaches. LWT-Food Science and Technology, 56, 517-523.
Lehotay, S. J., Kok, A. D., Hiemstra, M. & Bodegraven, P. V. 2005. Validation of a fast and easy method for the determination of residues from 229 pesticides in fruits and vegetables using gas and liquid chromatography and mass spectrometric detection. Journal of AOAC International, 88, 595-614.
Lehotay, S. J., Son, K. A., Kwon, H., Koesukwiwat, U., Fu, W., Mastovska, K., Hoh, E. & Leepipatpiboon, N. 2010. Comparison of QuEChERS sample preparation methods for the analysis of pesticide residues in fruits and vegetables. Journal of Chromatography a, 1217, 2548-2560.
Likudis, Z., Costarelli, V., Vitoratos, A. & Apostolopoulos, C. 2014. Pesticide residues in Greek apples with protected geographical indication or designation of origin. Journal of Pesticide Science, 39, 29-35.
Liu, Y., Bei, K., Zheng, W., Yu, G. & Sun, C. 2023. Pesticide residues risk assessment and quality evaluation of four characteristic fruits in Zhejiang Province, China. Frontiers in Environmental Science, 11, 1124094.
Lozowicka, B. 2015. Health risk for children and adults consuming apples with pesticide residue. Science of the total environment, 502, 184-198.
Mahdavi, V., Eslami, Z., Golmohammadi, G., Tajdar-Oranj, B., Behbahan, A. K. & Khaneghah, A. M. 2021. Simultaneous determination of multiple pesticide residues in Iranian saffron: A probabilistic health risk assessment. Journal of Food Composition and Analysis, 100, 103915.
Mahdavi, V., Eslami, Z., Molaee-Aghaee, E., Peivasteh-Roudsari, L., Sadighara, P., Fakhri, Y. & Ravanlou, A. A. 2022a. Evaluation of pesticide residues and risk assessment in apple and grape from western Azerbaijan Province of Iran. Environmental Research, 203, 111882
Mahdavi, V., Gordan, H., Peivasteh-Roudsari, L. & Fakhri, Y. 2022b. Carcinogenic and non-carcinogenic risk assessment induced by pesticide residues in commercially available ready-to-eat raisins of Iran based on Monte Carlo Simulation. Environmental Research, 206, 112253.
Maleki, N. S., Shakerkhatibi, M., Dolatkhah, M. & Safari, G. H. 2023. Cumulative health risk assessment of pesticide residues in apple products in the Northwest of Iran using Monte Carlo simulation. Food Additives & Contaminants: Part A, 40, 992-1010.
Mohammadi, B., Farajzadeh, M. & Safari, G. H. 2021. The Monitoring and Health Risk Assessment of Nitrate in Drinking Water in the Rural and Urban Areas of Tabriz, Iran. Journal of Human, Environment, and Health Promotion, 7(1), 15-21.
Mohammadnejad, M., Farhadpour, M., Mahdavi, V. & Tabrizchi, M. 2017. Rapid monitoring and sensitive determination of DDT and its metabolites in water sample using solid-phase extraction followed by ion mobility spectrometry. International Journal for Ion Mobility Spectrometry, 20, 23-30.
Radulović, J., Lučić, M., Nešić, A. & Onjia, A. 2023. Multivariate Assessment and Risk Ranking of Pesticide Residues in Citrus Fruits. Foods, 12, 2454.
Rejczak, T. & Tuzimski, T. 2015. A review of recent developments and trends in the QuEChERS sample preparation approach. Open Chemistry, 13, 000010151520150109.
Safari, G. H., Mohammadi, B., Farajzadeh, M. & Esmailzadeh, N. 2021. Non-carcinogenic risk assessment of drinking water nitrate in the urban and rural area of the Bostanabad County in 2017. Journal of Environmental Science Studies, 6, 3390-3395.
Salamzadeh, J., Shakoori, A. & Moradi, V. 2018. Occurrence of multiclass pesticide residues in tomato samples collected from different markets of Iran. Journal of Environmental Health Science and Engineering, 16, 55-63.
Yang, X., Luo, J., Li, S. & Liu, C. 2016. Evaluation of nine pesticide residues in three minor tropical fruits from southern China. Food Control, 60, 677-682.
Yousefi, S., Aslani, H., Shakerkhatibi, M., Mohammadian, Y. & Safari, G. H. 2022. Combined health risk assessment of organophosphates pesticide residues in greenhouse cucumber in the Northwestern of Iran based on Monte Carlo Simulations. International Journal of Environmental Analytical Chemistry, 1-16.
Zhang, Y., Si, W., Chen, L., Shen, G., Bai, B. & Zhou, C. 2021. Determination and dietary risk assessment of 284 pesticide residues in local fruit cultivars in Shanghai, China. Scientific Reports, 11, 9681.