زنجیره ارزش و توسعه تجاری سنجد تلخ (Hipphophae rhamnoides L) در راستای امنیت غذایی کشور
الموضوعات :
1 - سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی
2 - دانش آموخته دانشگاه آزاد اسلامی
الکلمات المفتاحية: ارزش دارویی, سیبکتورن, اقتصاد, خولان,
ملخص المقالة :
پیشگیری از بیماری ها، افزایش ایمنی بدن و نگرش بهداشتی و سلامت در کنار درآمد زایی که یکی از اهداف اقتصادی هر کشور بوده با توسعه گیاهان دارویی می تواند محقق شود. گونه سنجد تلخ با نام علمی Hipphophae rhamnoides L. و نام انگلیسی sea buckthorn و نام فارسی خولان بومی ایران بوده و دارای ارزش های بسیاری است که در این تحقیق به معرفی آنها پرداخته شده است. اقتصاد مقاومتی که از سیاستهای کلی نظام است، با توجه به بحرانهای اقلیمی و سیاسی اجتماعی با تولید گیاهان چند منظوره اتفاق خواهد افتاد. توسعه گونههای اقتصادی با مشارکت جوامع در کنار فضای سبز تولید دارو و غذا را برآورده مینماید. علاوه بر خاصیت دارویی و غذایی می تواند بانکی برای توسعه باغات خارج از شهر و یا سرمایهگذاران داخلی و خارجی را در بر داشته باشد. با توجه به مجوز وزارت جهاد کشاورزی و همچنین تاییدیه پارک علم و فناوری بخشی از مردم با خواص این گیاه دارویی و زیبا و اقتصادی در کشور ما تا حدی آشنا شدهاند ولی این گیاه هنوز شناخته شده برای عموم نیست. با کاشت این گونه به عنوان یک گونه چندمنظوره می توان علاوه بر زیبایی و تولید اکسیژن و سایر فواید زیست محیطی امکان درآمد زایی نیز با محصولات این گیاه نظیر برگ و میوه تامین کرد. این گونه طبق منابع مختلف دمای تا منفی چهل درجه را تحمل میکند. هدف از این پژوهشی معرفی خواص و مواد موثره این گیاه است تا راهنمایی برای تصمیم گیران و سرمایه گذاران باشد.
آهنی، ح، جلیلوند، ح، واعظی ج، ساداتی ا، 1396، تأثیر تنش خشکی روی ریختشناسی نهال سنجدتلخ (Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson)، حفاظت زیست بوم گیاهان، 11(5) :191-204.
جوانشیر، ک، 1355. اطلس گیاهان چوبی ایران انجمن ملی حفاظت منابع طبیعی و محیط انسانی، 163 صفحه.
آهنی، ح.، کریم پور ف.، پیکر ا.، 1399. گیاه دارویی و حیرت انگیز خولان، انتشارات اساتید دانشگاه. 184 صفحه.
حسینی س، قراچورلو م.، غیاثی طرزی ب.، قوامی م.، 1393. مروری بر روش های تعین ظرفیت آنتی اکسیدانی اساس واکنش ،روش کار،نقاط قوت و ضعف. علوم غذایی و تغذیه (4)89:11-111.
عبداللهی پ.، آهنی ح، 1401. سنجد تلخ از منظر صنایع غذایی و دارویی، ششمین همایش بین المللی مطالعات میان رشته ای در صنایع غذایی و علوم تغذیه ایران
Ahani,H,Shahidi,E.,Yosefi moghaddam,E., 2021, Plantation of Seabuckthorn Economical Plant in Waterway Mitting.online margin is the important role in technical system of water erosion decreasing.online 1(2):,1-11. Chuangyun Way. Menglin Li. Hang Zhang . Lijuan Zhao. Zhixin Mu.Meixia Wang.Jianhua Zhang.Yan Deny.Li Zhae, 2020, Comparison of Metabolites in Juice Seed and Peel of Seabuckthorn (H r L.subsp.Journal of Plant Biochemistry and Biotechnology, 29(20):305-313 Christaki, E. 2012, Hippophae rhamnoides L.(seabuckthorn :a potential source of nutraceutical .Food and Public Health.2(3).69-72. Couploa,F.&s coppens,Y. 2009 , Le regal vegetal :plantes sauvages comestibles.Paris Sang de la Terre Damian , C.,Leahu,A.,Orogian ,M.,Avramiuc,M.,Carpiuc,N. 2013.Antioxdidant activity in Extractoin of Seabuckthorn.Lucrari Stintififice-Seria Zootehnie.60,151-154. Edraki,M.,Akbarzadeh,A.,Hosseinzadeh m.,Tanideh ,N., SAlehi ,A., Koohi-Hossein abedi.,O, 2014. Healing effect of seabuckthorn ,olive oil and their mixture on full-thickness burn wounds.world.plast.surgury.27(7),317-23. Fraga, C.G.2005.Relevence,essentiality and toxicity of trace elements in human health.Molecular Aspects of Medicine 26:235-244. Gina M. 2011, P &M technologies innovations in pleat science and technology .Ideas, Technologies and Resources for small Business in Non-Timber forest products & services. Guo XF., Yang B., Cai W, and Li D., 2017. Effect of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) on blood lipid profiles: A systematic review and meta-analysis from 11 independent randomized controlled trials. Trends in Food Science and Technology. 61:1-10. Jaroszewska A., 2016. The Nutritional Value of Selected Berry Species Wroletta Biel. Janceva S,Andersonne A,Lauberte L,Bikovens O,Nikolajeva V,Jashina L,Zaharova N ,Telysheva G,Senkovs M,Rieksts G,Krasilnikova J, 2022, Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) Waste Biomass after Harvesting as a source of Valuable Biologically active Compounds with Nutraceutical and Antibacterial Potential, 11(5), 642. Karaviedde , L. et al. 2008,Traditional Herbal Medicine:a guide to their safer use. London: Hammersmith Khan A., Manna K., Chinchubose., Das DK., Sinha M., Kesh SB, and et al., 2014. Seabuckthron (Hippophae rhamnoides L.) leaf extract ameliorates the gamma radiation mediated DNA damage and hepatic alterations. Indian journal of experimental biology. 52(10):952-64. Khajuria P., Raghuwanshi P., Rastogi A., Koul A.L., Zargar R., Kour S. (2018). Hepatoprotective effect of seabuckthorn leaf extract in streptozotocin induced diabetes mellitus in Wistar rats. Indian Journal of Animal Research. 52(12): 1745-1750. Pavlovic,N.,ValekLeodic,Mi Skulin,Mislava C,Joki c,S.2016.Supercritical co2 Extraction of Seabuckthorn Suryakumar G , Gupta A, 2011: Medicinal and Therapentic Potential of Seabuckhorn (Hippophae rhmnoides L.) Journal of Ethnopharmacology, 138268-27 Singh S., Sharma P.C. , 2022. Gas chromatography–mass spectrometry (GC–MS) profiling reveals substantial metabolome diversity in seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries originating from different geographical regions in the Indian Himalayas, 33(2): 214-225. Wang Ch., Lei, M., Zhang H, Zhao L., 2020. Journal of Plant Biochemistry and Biotechnology 29, 305–313 Zadernowski R.,Nowak- Polakowsk H,Lossow,B., Nesterowicz,J.,1997. Seabuckthorn lipids.J.food lipids.https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.1997.tb00090.x Zeb A., 2004, Important Therapeutic uses of Sea Buckthorn (Hippophae):A Review .Journal of Biologial Sciences 4(5):681-693. Zeb,A (2006) Anticrircinogenic potential of lipids from Hippophae evidence from the recent literature.Asian Pacific Journal of cancer preventation,1,32-35