بررسی روش های تحمل افکار و رفتار دیگران براساس تعالیم اسلامی:
الموضوعات :محمد سعید شفیعی 1 , شیرین شفیعی 2
1 - آزاد اصفهان
2 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر
الکلمات المفتاحية: تحمل رفتار, اخلاق, تعالیم اسلامی, معیارهای اخلاقی,
ملخص المقالة :
پیرو فرمایشات ریاست محترم دولت تدبیر و امید مبنی بر نحوه تحمل و احترام به افکار دیگران و اخلاق و ادب در محیط مدرسه که در آغاز سال تحصیلی 97-96 مطرح گردیده بود، باید به این موضوع پرداخت که چه روش هایی جهت تحمل رفتار و افکار دیگران باید در نظر گرفته شود؟ با توجه به اینکه در تعالیم اسلامی پاسخ جامع و کاملی نسبت به این قبیل پرسش ها وجود دارد، لذا پس از استخراج محورهای بحث از تعالیم اسلامی در تبیین موضوع بهره خواهیم برد. براساس مطالعات انجام شده، جهت تحمل افکار و رفتار دیگران باید به این موارد توجه نمود: احترام به طرز تفکر دیگران، احترام به عقاید مذهبی و مقدسات، عدم توجه به وضعیت ظاهری افراد، عدم توجه به وضعیت مالی افراد، عدم توجه به مسائل قومیتی، احترام ورعایت کرامت انسانی، خوش بینی، عدم نقد و قضاوت دیگران، صبر وبردباری نسبت به دیگران، داشتن ظرفیت نقدپذیری و... لازم به ذکر است که تمامی مؤلفه هایی فوق از جمله هنجارهای اخلاقی و اجتماعی است که در دین مبین اسلام بارها به آن اشاره گردیده و آیات و روایات متعددی در این زمینه وجود دارد. در این مقاله پس به بررسی معیارهای فوق در تعالی اسلامی خواهیم پرداخت تا بتوانیم روش های مناسبی را جهت تحمل افکار و رفتار دیگران در جامعه (و مخصوصاً در مدرسه) به عنوان مرکز آموزش و تعالی انسانی ارائه دهیم.
قرآن کریم
نهج البلاغه
1- زکی، عبدالله. (1386)؛ لزوم نهادینه نمودن فرهنگ احترام به عقاید یکدیگر، پایگاه اطلاع رسانی امت واحده، قابل دسترس در: http://ommatwaheda61.blogfa.com
2- صفار، حسن. (1386)؛ وحدت ملی و همبستگی اسلامی از نگاه قرآن و سنت، مجله حصون، شماره 14.
3- عبادی، ندا و فقیهی، علی نقی. (1389)؛ بررسی اثربخشی آموزش مثبت نگری در افزایش امید به زندگی زنان بدون همسر در شهر اهواز، مجله روان شناسی و دین، سال 3، شماره 2.
4- کوهکن، علیرضا. (1387)؛ مؤلفه های سرمایه اجتماعی اسلامی، مجله مجلس و راهبرد، شماره 17.
5- گروه نویسندگان. (1392)؛ شاخص های کرامت انسان در آموزه های قرآن، مجله پایدار اسلام، شماره 379.
6- مصدقی، امیر. (1389)؛ احترام به افكار و مقدسات یكدیگر، پایگاه اطلاع رسانی تبیان، قابل دسترس در: http://tebyan.ir
7- مظاهري، معصومه و خوئینی، زهرا. (1390)؛ قاعده فقهی، حقوقی انصاف، فصلنامه مطالعات فقه و حقوق اسلامی، شماره 27.
8- نصری، عبداله. (1385)؛ مبانی انسان شناسی در قرآن، تهران: مؤسسۀ فرهنگی دانش و اندیشۀ معاصر، چاپ سوم.
9- نظافت، محمدجواد. (1393)؛ نهج البلاغه و زندگی، تهران: انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ دوم.