نگاهی ديگر به یک قرن ترجمة آثار فلسفی در ایران (کتابشناسی فيلسوفان مغربزمین از ابتدای قرن بیستم تاکنون)
الموضوعات :سعید انواری 1 , مریم مهدوی مزده 2
1 - دانشیار گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
2 - دانش آموختۀ کارشناسی ارشد فلسفه، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: تاریخ فلسفه کتابشناسی فلسفة غرب آثار کلاسیک ترجم,
ملخص المقالة :
مقاله پیش رو فهرستی از آثار فلاسفة جدید مغربزمین، از ابتدای قرن بیستم تاکنون است که در میانة سال 1300 تا 1399 شمسی به فارسی ترجمه و منتشر شده است. بدلیل گسترش شاخههای فلسفه در قرن بیستم و پس از آن و زیاد بودن فلاسفة مطرح در زمینههای مختلف فلسفی، در این فهرست تنها چهل تن از تأثیرگذارترین فلاسفه در ایران انتخاب شدهاند. مترجمانی که آثار اين فلاسفه را به فارسی ترجمه کردهاند، گاه علاقمند و متمرکز بر یک فیلسوف خاص شدهاند و بصورت تخصصی به ترجمة آثار او پرداختهاند. بعنوان مثال میتوان به موارد زیر اشاره کرد: منوچهر صانعی درهبیدی، آثار دیلتای؛ یدالله موقن، آثار کاسیرر؛ مالک حسینی، آثار ویتگنشتاین؛ محمدحسن لطفی، آثار یاسپرس. آثار تعدادی از فلاسفه چندین بار ترجمه شده است؛ مثلاً اين آثار دستکم چهار بار ترجمه شدهاند: نیچه و فلسفه دلوز؛ آرمانهای سیاسی، چرا مسیحی نیستم، قدرت و زناشویی و اخلاق از راسل؛ اگزیستانسیالیسم و اصالت بشر و کلمات سارتر؛ افسانة سیزیف و یادداشتها کامو؛ ساختار انقلابهای علمی کوهن؛ رسالة منطقی ـ فلسفی ویتگنشتاین؛ وجود و زمان هایدگر. از این میان، کتاب قدرت راسل با شش ترجمة مجدد، بیشترین آمار را بخود اختصاص داده است. در این کتابشناسی، آثار چهل فیلسوف معرفی گرديده است: آدورنو، آرنت، آیر، برگسون، پوپر، جیمز، دریدا، دلوز، دوبوار، دیلتای، دیویی، راسل، رالز، رورتی، ریکور، سارتر، سرل، فایرابند، فرگه، فوکو، کارناپ، کاسیرر، کامو، کریپکی، کواین، کوهن، گادامر، لویناس، لیوتار، مارسل، مارکوزه، مرلوپونتی، مور، وایتهد، ویتگنشتاین، هابرماس، هایدگر، هوسرل، هیک و یاسپرس.
سایت پایگاه اطلاع رسانی کتابخانههای ایران (lib.ir)
سایت خانه کتاب و ادبیات ایران (ketab.ir)
سایت شبکه جامع کتاب گیسوم (gisoom.com)
سایت کتابخانه مجلس (ical.ir)
سایت کتابخانة ملی ایران (nlai.ir)
مأخذشناسی فلسفه غرب (معرفی توصیفی منابع فارسی–کتاب، مقاله و پایاننامه تا 1380)، حسینعلی رحمتی، قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، 1385.
مأخذشناسی فلسفه غرب، جلد دوم (معرفی توصیفی منابع فارسی–کتاب، مقاله و پایاننامه از 1381 تا 1385)، حسینعلی رحمتی، قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، 1395.