تحلیلی بر ماهیت اخلاقی و حقوقی قواعد آمره در داوری تجاری بین المللی
الموضوعات :امین رستمی 1 , مسعود زمانی 2 , منوچهر توسلی نایینی 3
1 - واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی
2 - واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی
3 - واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی
الکلمات المفتاحية: ماهیت اخلاقی, ماهیت حقوقی, قواعد آمره, داوری تجاری بین المللی,
ملخص المقالة :
در کتب حقوق بین الملل در بحث داوری و در بخشی اجمالی و بصورت گذرا به ماهیت و چیستی قواعد آمره در داوری تجاری بین المللی پرداخته شده است و البته عمده کتب و مقالات در این خصوص در خارج از کشور تحریر و منتشر شده است. از آنجائیکه داوری، از مهمترین و رایج ترین روشهای حل و فصل اختلافات در دعاوی تجاری بین المللی است، بانجام این تحقیق می تواند به شناخت ابعاد ماهوی آن کمک کرده و در نتیجه در پاسخ به ابهامات موجود موثر باشد. و در این پژوهش ماهیت قواعد آمره در داوری تجاری بین المللی از حیث اخلاقی و حقوقی مورد بررسی قرار گرفته. و محقق نتیجه می گیرد که قواعد آمره در داوری تجاری بین الملل هرچند دال بر مدول اخلاق می کند، لیکن بنا به اینکه اخلاق امری اعتباری و در نهایت انتزاعی است، نمی توان قواعد آمره در داوری تجاری بین المللی را از منظر اخلاقی به معنای قراردادی آن مورد بررسی قرار داد و به آن وجاهت بخشید زیرا نسبت میان اخلاق و منفعت در روابط بین الملل از جنس تعارض و تقابل است. و بایستی به این قواعد به عنوان ابزاری صرفا حقوقی نگریست که از قواعد نظم عمومی که اخلاق با رویکرد حقوقی آن یکی از عناصر تشکیل دهنده آن است، منبعث شده است.
ثابت مقدم، منصور.(1381)، ماهیت حقوق بین الملل: حقوق یا اخلاق،کانون، (2)35.
جنيدي ، لعيا،(1392)، اجراي اراي داوري بازرگاني خارجي ، تهران: انتشارات شهر دانش.
............................(1378). نقد و بررسي تطبيقي قانون داوري تجاري بين المللي، تهران : انتشارات دانشکده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران.
خانی،محمد حسن،(1389)، نسبت بین اخلاق و منفعت در روابط بین الملل، دانش سیاسی، ش11.
خیاوی، ایلدار آقاقلیزاده،(1387)، تعهدات اخلاقی داوران در داوریهای تجاری بینالمللی، پایان نامه کارشناسی ارشد، تهران: دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده حقوق.
دشتی و کریمی،( 1392 )، مطالعه تطبیقی داوری رضایی یا تشریفاتی، مجله مطالعات حقوق تطبیقی، شماره 1، دانشگاه علوم قضایی تهران.
رسول زاده فرساد، علی و علومی، حمیدرضا،(1398)، چالش¬های اخلاقی اجرای رای داور در نظام حقوقی ایران، پژوهش¬های اخلاقی،(10)1.
سيفي، سيدجمال،(1377) «قانون داوری تجاري بينالمللي ايران همسو با قانون نمونه داوري آنستيرال»، مجله حقوقي دفتر خدمات، شماره 23.
شهبازی نیا، مرتضی و بازگیر، سعید،(1394)، نظم عمومی و نقش آن بر امور شکلی داوری، تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری، ش23.
شیروی، عبدالحسین،(1386). نقش آنسیترال در توسعه حقوق تجارت بین الملل؛ مجله آوای عدالت، شماره 19.
صانعی، مهدیه؛ صادقی، محمد،(1395)، حقوق و اخلاق در آراء جان آستین ،کلسن، هارت و کانت: در جستجوی نظام حقوقی کارآمد، تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری، (12) 2.
لنکرانی، زینب السادات،(1395)، اعتبار حقوقی اصل حسن نیت در منابع حقوق بین الملل با تاکید بر توافق هسته ای جمهوری اسلامی ایران و غرب، پایان نامه کارشناسی ارشد، تهران: دانشگاه پیام نور استان تهران، دانشکده حقوق و علوم سیاسی.
نوین،پرویز،(1386)، نظم عمومی در حقوق PUBLIC ORDER، کانون وکلا، شماره¬های: 199-198
Doak Bishop, Lucy Reed, Practical Guidelines for Interviewing, Selecting and Challenging Party-Appointed Arbitrators in International Commercial Arbitration, Arbitration International, Volume 14, Issue 4, 1 December 1998. 1. Hwang, Michael “Why is There Still Resistance to Arbitration in Asia?”, lecture delivered at The International Arbitration Club, Table Talk (Autumn 2007)
Resnik, David B., The Ethics of Science, London & Newyork, 1998.
Rogers, Catherine, The Ethincs of international Arbitors, http://ssm.com/abstract=1081436.
127 |
نوع مقاله: پژوهشی
صفحات 148 - 127
تحلیلی بر ماهیت اخلاقی و حقوقی قواعد آمره در داوری تجاری بین المللی
امین رستمی 1
مسعود زمانی 2
منوچهر توسلی نایینی 3
چکیده
در کتب حقوق بین الملل در بحث داوری و در بخشی اجمالی و بصورت گذرا به ماهیت و چیستی قواعد آمره در داوری تجاری بین المللی پرداخته شده است و البته عمده کتب و مقالات در این خصوص در خارج از کشور تحریر و منتشر شده است. از آنجائیکه داوری، از مهمترین و رایج ترین روشهای حل و فصل اختلافات در دعاوی تجاری بین المللی است، بانجام این تحقیق می تواند به شناخت ابعاد ماهوی آن کمک کرده و در نتیجه در پاسخ به ابهامات موجود موثر باشد. و در این پژوهش ماهیت قواعد آمره در داوری تجاری بین المللی از حیث اخلاقی و حقوقی مورد بررسی قرار گرفته. و محقق نتیجه میگیرد که قواعد آمره در داوری تجاری بین الملل هرچند دال بر مدول اخلاق میکند، لیکن بنا به اینکه اخلاق امری اعتباری و در نهایت انتزاعی است، نمیتوان قواعد آمره در داوری تجاری بین المللی را از منظر اخلاقی به معنای قراردادی آن مورد بررسی قرار داد و به آن وجاهت بخشید زیرا نسبت میان اخلاق و منفعت در روابط بین الملل از جنس تعارض و تقابل است. و بایستی به این قواعد به عنوان ابزاری صرفا حقوقی نگریست که از قواعد نظم عمومی که اخلاق با رویکرد حقوقی آن یکی از عناصر تشکیل دهنده آن است، منبعث شده است.
واژگان کلیدی
ماهیت اخلاقی، ماهیت حقوقی، قواعد آمره، داوری تجاری بین المللی.
[1] . گروه حقوق، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.
Email: aminrostami1520@Gmail.com
[2] . گروه حقوق، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران،
گروه حقوق، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران. (نویسنده مسئول). Email: masoud.zamani@shirazu.ac.ir
[3] . گروه حقوق، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.
گروه حقوق، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران. Email: tavassoli@ase.ui.ac.ir
تاریخ دریافت: 3/5/1398 پذیرش نهایی: 2/8/1398