طراحی الگوی مدیریت امنیت غذایی در ایران
محورهای موضوعی :رضا اسکندری 1 , مهربان هادی پیکانی 2 , اکبر اعتباریان خوراسگانی 3
1 - دکترای تخصصی
2 - دانشگاه آزاد اصفهان
3 - دانشگاه ازاد اسلامی اصفهان (خوراسگان)
کلید واژه: کلمات کلیدی:امنیت غذایی, ایران, توسعه, الگو,
چکیده مقاله :
هدف پژوهش حاضر طراحی الگوي مدیریت امنیت غذایی در ايران با تاکید بر تجارب کشورهای موفق در این زمینه بوده است.اين پژوهش از نظرهدف،اكتشافي و از نظر روش،تلفيقي از روش هاي كيفي و كمي بود.در مرحله اول از روش كيفي و از نوع تحليل محتواي مقوله اي(استقرايي)استفاده شد و جهت جمع آوري اطلاعات از منابع مكتوب و الكترونيكي در حوزه امنيت غذايي به صورت هدفمند بهره برده شد.يافته هاي تحليل محتواي منابع بر اساس نظر كانون خبرگان(متشكل از پنج نفر از اساتيد رشته مديريت دولتي)در يك نظام استقرايي الگوي اوليه از مديريت امنيت غذايي(متشكل از 211مفهوم،61مقوله و 12 بعد) را ارائه نموده و در ادامه از طريق تكنيك دلفي و با ابزار پرسشنامه،الگوي بدست آمده در معرض قضاوت اعضاي دلفي قرار داده شد.در اين مرحله از تحقيق 12 نفر از متخصصان علمي و عملي(اعضاي هيئت علمي دانشگاه و مسئولان وزرات بهداشت)به عنوان نمونه آماري با استفاده از روش نمونه گيري هدفمند براي كانون دلفي انتخاب شدند.در مرحله بعد الگوي برآمده از كانون دلفي در يك جامعه ي بزرگتر آزمون شد.جامعه آماري در اين مرحله شامل 2600 نفر از كارشناسان صنايع غذايي مستقر در شهرك هاي صنايع غذايي اصفهان بود كه با استفاده از جدول مورگان 335 نمونه محاسبه گرديد و به روش نمونه گيري در دسترس 310 پرسشنامه جمع آوري گرديد.ارزيابي الگو از طريق تحليل عاملي تاييدي و همچنين محاسبه ي پايايي و روايي صورت گرفته است.در نهايت الگوي مديريت امنيت غذايي در ايران با170 مفهوم،58مقوله و 12 بعد بدست آمده است.
Reza eskandari Mehraban Hadipeykani Akbar Etebarian Khorasgani Abstract The purpose of the present study was to design a model of food security management in Iran, emphasizing the experiences of successful countries in this field.This research was exploratory in terms of purpose, in terms of method, a combination of qualitative and quantitative methods. In the first stage, qualitative method and categorical content analysis (Inductive) was used and written and electronic sources in the field of food security were used purposefully to collect information. Findings of content analysis based on the opinion of the Center of Experts (consisting of five professors of public administration) in a system Induction presented the initial model of food security management (consisting of 211 concepts, 61 categories and 12 dimensions) and then through Delphi technique and questionnaire, the obtained model was exposed to the judgment of Delphi members. At this stage of the research, 12 scientific and practical experts (faculty members and officials of the Ministry of Health) were selected as a statistical sample using purposive sampling method for Delphi Center. In the next stage, the model derived from Delphi center was tested in a larger community. The statistical population at this stage included 2600 food industry experts based in Isfahan food industry towns. Using Morgan table, 335 samples were calculated and 310 questionnaires were collected by available sampling method. The model was evaluated through confirmatory factor analysis as well as reliability and validity calculations. Finally, the food security management model in Iran with emphasis on The experiences of successful countries in this field have been obtained with 170 concepts, 58 categories and 12 dimensions.
ابراهيم گل، عليرضا(1387).حق بر غذا:پيش شرط تحقق ساير حقوق،نشريه ی مركز امور حقوقي بين المللي معاونت حقوقي و امور مجلس رياست جمهوري،سال بيست و پنجم، شمارة 39 ،صص 221ـ243.
اسدي،علي،اسماعيلي،سيد ميثم(1392).تاثير شاخص توسعه انساني بر رشد اقتصادي ايران در قالب مدل ماركوف- سوئيچينگ، پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی،سال سوم پاییز 1392 شماره 12،صص90-104.
امیرزاده مراد آبادی،سمیرا(1399).تاثیر پایداری کشاورزی بر امنیت غذایی خانوارهای شهری ایران:تحلیل فضایی در سطح استانی، اقتصاد کشاورزی و توسعه، دوره:28،شماره:110،صص25-58
تنهایی،مریم،زارع،ابراهیم،شیرانی بید آبادی،فرهاد،و جولایی،رامتین(1394).بررسی وضعیت امنیت غذایی با استفاده از شاخص تنوع غذایی:مطالعه ی موردی مناطق روستایی شهرستان مرودشت،استان فارس.فصلنامه ی روستا و توسعه، دوره 18، شماره 4،صص 17-35
حیدری،خلیل(1397). ارزیابی تأثیر تحریم هاى آمریكا بر امنیت غذایی خانوارهاى ایرانی،فصلنامه تامین اجتماعی،دوره 13،شماره 4،صص35-52
خضری، محمد. (1382).امنیت غذایی و امنیت ملی،مجموعه مقالات برگزیده نخستین همایش کشاورزي و توسعه، ج 4 ، موسسه پژوهش هاي برنامه ریزي و اقتصاد کشاورزي،تهران
دماری،بهزاد(1395)سند ملی تغذیه و امنیت غذایی کشور،اندیشه ماندگار،چاپ دوم
دینی ترکمانی،علی(1383).برآورد امنیت غذایی در ایران طی دوره(1369-1380)با استفاده از داده های خام فائو
رنجبر،محمدجعفر(1391). نقش يابي و ظرفيت سنجي مديريت شهري در تامين امنيت غذايي شهر،پایان نامه کارشناسی ارشد،دانشگاه علامه طباطبایی
میراحمدی،نیلوفر(1394).برآورد سطح امنیت غذایی در استان کردستان(کاربرد شاخص AHFSI)، پایان نامه کارشناسی ارشد،دانشگاه کردستان
ندیمی،نغمه(1390).بررسي امنيت غذايي در ايران و عوامل موثر بر آن، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
هاشمی،محدثه سادات(1388).تاثیر متغیرهاي کلان اقتصادي بر امنیت غذایی خانوارهاي ایرانی،پایان نامه کارشناسی ارشد،دانشگاه سیستان و بلوچستان
Adisu Mekonnen, Ayele Tessema, Zerhun Ganewo b, Ashenafi Haile(2021) Climate change impacts on household food security and farmers adaptation strategies, Journal of Agriculture and Food Research,Vol.6
Ecker, Olivier. Breisinger, Clemens(2012) The Food Security System: A New Conceptual Framework, International Food Policy Research Institute (IFPRI)
FAO.(2013).World Food Programme, IFAD.The State of Food Insecurity in the World.
Fischbach,Tara(2018). Advancing food security in the UAE
Gustafson, D.J.(2013).Rising Food Costs and Global Food Security:Key Issue and Relevance for India.Indian Journal of Medical Research, 138(3), 398- 410.
Hallegatte, S., Vogt-Schilb, A., Rozenberg, J., Bangalore, M., Beaudet, C., 2020. From poverty to disaster and back: a review of literature. Econ Disasters Clim. Change 4, 223–247.
Joris J.L.Westerveld , Marc J.C. van den Homberg , Gabriela Guimarães Nobre(2021). Forecasting transitions in the state of food securitywith machine learning using transferable features. Science of The Total Environment,Vol. 786
Kargbo, JM.(2005).Impacts of Monetary and Macroeconomic Factors on Food Prices in West Africa, Agricultural Economics Research.Policy and Practice in Southern Africa, 44(2), 205-224.
Nicholson,Charles . Emma C, Stephens. Birgit Kopainsky . Andrew , Jones . David Parsons . James Garrett . Food security outcomes in agricultural systems models: Current status and recommended improvements, Agricultural Systems,Vol. 188
Peng, X., Marchant, M.A., and Reed, M.R.(2004).Identifying Monetary Impacts on Food Prices in China:A VEC Model Approach, Agricultural and Applied Economics Association, Annual Meeting, August 1-4.
Silva, A., Caro, J.C., and Magana- Lemus, D.(2016).Household Food Security:Perceptions, Behavior and Nutritional Quality of Food Purchases.Journal of Economics Psychology, 55, 139-148.
Smith, L. C., U. Ramakrishnan, A. Ndiaye, L. Haddad, and A. Martorell(2003). The importance of women’s status for child nutrition in developing countries. International Food Policy Research,Institute Research Report 131. Washington, DC: International Food Policy Research Institute.
Thiengkamol,Nongnapas(2011).Development of a Food Security Management Model for Agricultural Community, CANADIAN SOCIAL SCIENCE Editorial Office.
UNICEF&IFAD(2020). The state of food security and nutrition in the world.