بررسي وضعیت آلودگی به آفلاتوکسین و نوع و مقدار مانده آفتکشها در مغز پسته
الموضوعات : Environmental impact assessmentمهدي محمدي مقدم 1 , آنا عبدالشاهی 2 , سعید مهرجو 3 , علیرضا برجسته 4 , مهدی بصیرت 5 , معصومه حقدل 6
1 - بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان(شاهرود)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شاهرود، ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران
3 - بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
4 - بخش تحقیقات گیاه¬پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان(شاهرود)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شاهرود، ایران
5 - پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران
6 - پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران
الکلمات المفتاحية: پسته, دامغان, آفت¬کشها, کروماتوگرافي گازي, آفلاتوکسین, کروماتوگرافي مايع با کارايي بالا,
ملخص المقالة :
تحقيق حاضر با هدف ارزيابي نوع و ميزان آفتکشها در نمونههاي پسته باغهاي شهرستان دامغان به عنوان مهمترين منطقه توليد پسته استان سمنان انجام شد. بدين منظور، از چهار منطقه عمده توليد پسته دامغان نمونههايي از ترمينالها و کارگاههاي فرآوري پسته تهيه شده و آناليز نوع و ميزان آفتکشهاي باقيمانده با روش کروماتوگرافي گازي- اسپکترومتر جرمي GC-MS و LC/MS/ انجام شد. همچنین، به منظور مطالعه آلودگی احتمالی پستههای نمونهبرداری شده به آفلاتوکسین، آلودگی نمونهها به آفلاتوکسین به روش کروماتوگرافي مايع با کارايي بالا (HPLC) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق حاكي از وجود باقيمانده 11 نوع آفتکش در نمونههای پسته بوده كه در بین آفتکشهای ردیابی شده، ميزان دو آفتکش استامی پراید و ایمیداکلوپرید و MRL (حداکثر باقیمانده مجاز) آنها به ترتیب به میزان 1359/0 mg/kg (MRL 0.05 mg/kg) و 3448/0 mg/kg (MRL 0.07 mg/kg) تعيين شد كه بالاتر از حد استاندارد اتحاديه اروپا بود. به طور کلی، شاخص MRL 9 نمونه (3/17%) آفتکشها بالا و در بقیه نمونهها، همه آفتکشها کمتر از میزان شاخص MRLs بودند. به علاوه، با ارزیابی مقدار آفلاتوکسین در نمونههای پسته، مشخص شد که از 52 نمونه مورد آزمایش، 9 نمونه به آفلاتوکسین آلودگی داشتند که آلودگی 8 نمونه کمتر از حد مجاز و آلودگی یک نمونه بالاتر از حد مجاز بود.
Agriculture Information Administration available from :http ://maj.ir /Portal /Home /Default .aspx /CategoryID:95a8e7d0-e5f0-4f2d-a241-92106c74dcc.
Amirahmadi, M., H. Yazdanpanah, S. H. Shoeibib, M. Pirali-Hamedani, M. Ostad Gholami, M. Mohseninia and F. Kobarfarde. 2013. Simultaneous Determination of 17 Pesticide Residues in Rice by GC/MS using a Direct Sample Introduction Procedure and Spiked Calibration Curves. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 12: 295-302.
Cortes, J., R. Toledano, J. Villen and A. Vazquez. 2008. Analysis of Pesticides in Nuts by Online Reversed-Phase Liquid Chromatography-Gas Chromatography Using the Through-Oven Transfer Adsorption/Desorption Interface. J Agric Food Chem, 56: 5544–5549.
Danezis, G.P., C. J. Anagnostopoulos, K. Liapis and M. A. Koupparis. 2016. Multi-residue analysis of pesticides, plant hormones, veterinary drugs and mycotoxins using HILIC chromatography - MS/MS in various food Matrices. Analytica Chimica Acta, 942: 121-138.
Emami, A., H. Rastegar, M. Amirahmadi, S. H. Shoeibi and Z. Mousavi. 2015. Multi-Residue Analysis of Pesticides in Pistachio Using Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC/MS). Iranian Journal of Toxicology, 8: 1174-1182.
Gupta, P.K. 2004. Pesticide exposure- Indian scene. Toxicology; 198: 83–90.
Husain, S.W., V. Kiarostami, M. Morrovati and M. R. Tagebakhsh. 2003. Multi residue determination of Diazinon and Ethion in pistachio nuts by use of matrix solid phase dispersion with a lanthanum silicate Co-Column and Gas chromatography. Acta chromatographica, 13: 208-214.
Iranian National Standardization Organization INSO 13117. 2016. Pesticides –Maximum residue limit of pesticides – Pome, stone & small fruits & nuts. 1st. Revision.
Iranian National Standardization Organization INSO 5060. 2015. Pesticide residues - Terms and definitions.
Iranian National Standardization Organization INSO 17026. 2013. Foods of plant origin Determination of residues using LC-MS/MS following extraction/partitioning and clean up dispersive SPE origin- GC-MS and/or acetonitrile by SPE- QuEChERS-method. 1st Edition.
Iran Pistachio Association (IPA), available from: iranpistachio.org/en-the industry.
Iranian National Standardization Organization INSO 8366. 2011. Pesticides – Determination of residues in agricultural and veterinary products - Methods sampling.
Iranian National Standardization Organization INSO 13120. 2016. Pesticides –Maximum residue limit of pesticides – Cereals. 1st. Revision.
RASFF - The Rapid Alert System for Food and Feed - 2015 annual report. Available from: URL: http://ec.europa.eu/food/safety/rasff/index_en.htm.
López, B.G., J. F. García-Reyes and A. M. Díaz. 2009. Sample treatment and determination of pesticide residues in fatty vegetable matrices: A review. Talanta, 79: 109-128.
Pandey, P., R. B. Raizada and L.P. Srivastava. 2010. Level of organochlorine pesticide residues in dry fruit nuts. Journal of Environmental Biology, 31: 705-707.
[USDA] United States Department of Agriculture. 2014. Pesticide MRL database.[cited 2014 June 30]. Available from: http://www.mrldatabase.com
Morvati, M. and M. Arjomand-kermani .2015. Assessment of Endosulfan and fosalon pesticides residue in pistachio nut. 3rd International Conference on Applied Research in Agriculture Sciences.
Mehrnejad, M. and V. Javanmard. 2011. Iran pistachio guideline document, 550-551.
Mohammadi Moghadam, M., S. Rezaee, A. H. Mohammadi, H. R. Zamanizadeh and M. Moradi. 2020. Relationship between Aspergillus flavus growth and aflatoxin B1 and B2 production with phenolic and flavonoid compounds in green hull and kernels of pistachio cultivars. Applied Entomology and Phytopathology: 87(2): 13-23.
Nuapia, Y., L. Chimuka and E. Cukrowska. 2016. Assessment of organochlorine pesticide residues in raw food samples from open markets in two African cities. Chemosphere,164: 480-487.
Petrarca, M.H., J.O. Fernandes, H.T. Godoy and S. Cunha. 2016. Multiclass pesticide analysis in fruit-based baby food: A comparative study of sample preparation techniques previous to gas chromatography–mass spectrometry. Food Chemistry, 212: 528–536.
Regulation (EC) No 396/2005 of 23 February 2005 on maximum residue levels of pesticides in or on food and feed of plant and animal origin and amending Council Directive 91/414/EEC. OJEU, L70/1, 16/03/2005, Brussels (BE) 1–16.
Wanwimolruk, S., O. Kanchanamayoon, K. Phopin and V. Prac. 2015. Food safety in Thailand 2: Pesticide residues found in Chinese kale (Brassica oleracea), a commonly consumed vegetable in Asian countries. Science of the Total Environment, 532: 447–455.
WHO/FSF/FOS/97/7. Guideline for predicting Dietary Intake of pesticides.
