مقایسه عملکرد آنتی باکتریال عصارههای آبی گیاهان هل، گزنه، سنبل الطیب و زعفران بر روی دو باکتری گرم منفی و گرم مثبت
الموضوعات :سپهر مصفائیان 1 , زهرا امام جمعه 2 , شیلا صفائیان 3
1 - 1. گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و فنون، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
2 - 2. گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
3 - گروه زیست شناسی دریا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
الکلمات المفتاحية: عملکرد آنتی باکتریال, هل, گزنه, سنبل الطیب, زعفران,
ملخص المقالة :
سابقه و هدف :هدف از انجام اين تحقيق بررسي و مقایسه فعاليت آنتی باکتریال عصارههاي هل، گزنه، سنبل الطیب و زعفران بر روي باكتريهاي گرم مثبت استافيلوكوكوس اورئوس و گرم منفی اشريشياكلي ميباشد. مواد و روش ها: پس از تهیه ادویه جات ابتدا عصاره آبی آنها آماده شده و بر اساس وزن خشك هر عصاره غلظتهاي مختلف تهيه گردید و با استفاده از روشهاي انتشار در سطح آگار و ايجاد چاهك در محيط حداقل غلظت بازدارندگي آنها و با روش رقیقسازی در میکرو پلیت حداقل غلظت كشندگي آنها مورد بررسي قرار گرفت. همچنین اثر بازدارندگی و کشندگی مخلوط عصارههای آبی نیز تعیین گردید. يافته ها: بر این اساس عصاره زعفران دارای بیشترین اثر آنتی باکتریال و عصاره هل دارای کمترین اثر آنتی باکتریال برروی هر دو باکتری گرم مثبت و گرم منفی بودند، گرچه اثر آنتی باکتریال همه عصارهها بر روی باکتری گرم مثبت بیشتر بود. بحث: گیاهان دارویی می توانند بعنوان مکمل دارویی اثرات ضد میکروبی داشته باشند وعوارض کمتری را نسبت به مصرف داروهای شیمیایی داشته باشند.
منابع
1. Trick WE, Weinstein RA, DeMarais PL, Kuehnert, MJ, Tomaska W, Nathan C, Rice TW, McAllister SK, Carson LA, Jarvis WR. Colonization of skilled ‐care facility residents with antimicrobial ‐resistant pathogens. J. Am. Geriatr. Soc. 2001. 49:270-276.
2. Voravuthikunchai S, Kitpipit L. Activity of medicinal plant extracts against hospital isolates of methicillin‐resistant Staphylococcus aureus. Clin. Microbiol. Infect. 2005. 11:510-512.
3. Fong WG, Liston P, Rajcan-Separovic E, Jean, MS, Craig C, Korneluk RG. Expression and genetic analysis of XIAP-associated factor 1 (XAF1) in cancer cell lines. Genomics. 2000. 70:113-122.
4. Neuhauser MM, Weinstein RA, Rydman R, Danziger LH, Karam G, Quinn JP. Antibiotic resistance among gram-negative bacilli in US
intensive care units: implications for fluoroquinolone use. JAMA. 2003. 289:885-888.
5. Masomi, J., Yadegari, D., Mozoni, S. 2005. More Appropriate Antimicrobial Agents for Antibiogram. Iranian Journal of Infectious. Disease and Tropical Medicine.2005;10(29):53-58.
6. Zhao H1, Dong J, Lu J, Chen J, Li Y, Shan L, Lin Y, Fan W, Gu G. Effects of extraction solvent mixtures on antioxidant activity evaluation and their extraction capacity and selectivity for free phenolic compounds in barley (Hordeum vulgare L.).J Agric Food Chem. 2006. 54(19):7277-7286.
7. Cowan MM. Plant products as antim icrobial agents. Clin. Microbiol. Rev. 1999.12:564-582.
8. Alviano D., Alviano, C. Plant extracts: search for new alternatives to treat microbial diseases. Curr. Pharm. Biotechnol. 2009. 10:106-121.
9. Zaidan M, Noor Rain A, Badrul A, Adlin A, Norazah A, Zakiah I. In vitro screening of five local medicinal plants for antibacterial activity using disc diffusion method. Trop Biomed. 2005. 22:165-170.
10. Kaur C, Kapoor HC. Anti‐oxidant activity and total phenolic content of some Asian vegetables. International Journal of Food Science & Technology. 2002. 37:153-161.
11. Sánchez-Ortega I, García-Almendárez BE, Santos-López EM, Amaro-Reyes A, Barboza-Corona JE, Regalado C. Antimicrobial edible films and coatings for meat and meat products preservation. The Scientific World Journal. 2014:248935.
12. Zalacain A, Ordoudi SA, Díaz-Plaza EM, Carmona M, Blázquez I, Tsimidou MZ, Alonso GL. Near-infrared spectroscopy in saffron quality control: determination of chemical composition and geograph ical origin. Journal of agricultural and food chemis try. 2005. 53:9337-9341.
13. Melnyk JP, Wang S, Marcone MF. Chemical and biological properties of the world's most expensive spice: Saffron. Food Research International. 2010. 43:1981-1989.
14. Bombardelli, E., Morazzoni, P. Urtica dioica L. Fitoterapia. 1997. 68:387-402.
15. Hendriks H, Bos R, Allersma D, Malingré TM, Koster AS. Pharmacological screening of valerenal and some other components of essential oil of Valeriana officinalis. Planta Medica. 1981.42:62-68.
16. Wang J, Zhao J, Liu H, Zhou L, Liu Z, Wang J, Han J, Yu Z, Yang F. Chemical analysis and biological activity of the essential oils of two valerianaceous species from China: Nardostachys chinensis and Valeriana officinalis. Molecules. 2010. 15:6411-6422.
17. Letchamo W, Ward W, Heard B, Heard D. Essential oil of Valeriana officinalis L. cultivars and their antimicrobial activity as influenced by harvesting time under commercial organic cultivation. Journal of agricultural and food chemistry. 2004.52:3915-3919.
18. Korikanthimath VS, Hiremath GM, Hosmanp MM. Cultivation of cardamom (Elettaria cardam omumMaton) in homesteads. Journal of Spices and Aromatic Crops. 1998. 7(1):1-6.
19. Nasar-Abbas SM, Halkman AK, Al-Haq MI. Inhibition of Some Foodborne Bacteria by Alcohol Extract of Sumac (Rhus coriaria L.). Journal of Food Safety. 2004. 24: 257-267.
20. Moreno DA, Ilic N, Poulev A, Raskin I. Effects of Arachis hypogaea nutshell extract on lipid metabolic enzymes and obesity parameters. Life Sciences. 2006. 78(24): 2797-2803.
21. بی نام. 1385. چای سبز و سیاه-اندازه گیری مواد اختصاصی آن-قسمت اول -تعیین مقدار کل پلی فنل ها-روش رنگ سنجی با استفاده از معرف، استاندارد به شماره 8986-1. مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران، چاپ اول.
22. بی نام. 1382. نگهدارنده ها - تعيين حداقل غلظت بازدارنده (MIC) - روش آزمون ميكروبيولوژي، استاندارد به شماره 5875. مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران، چاپ اول.
23. Parekh J, Jadeja D, Chanda S. Efficacy of Aqueous and Methanol Extracts of Some Medicinal Plants for Potential Antibacterial Activity Turk J Biol. 2005. 29:203-210.
24. Uma B, Parvathavarthini R. Antibacterial effect of hexane extract of sea urchin, Temnopleurus alexandri (Bell, 1884). International Journal of PharmTech Research. 2010. 2:1677-1680.
25. Dumas ER, Michaud AE, Bergeron C, Lafrance JL, Mortillo S, Gafner S. Deodorant effects of a supercritical hops extract: antibacterial activity against Corynebacterium xerosis and Staphylococcus epidermidis and efficacy testing of a hops/zinc ricinoleate stick in humans through the sensory evaluation of axillary deodorancy. Journal of cosmetic dermatology. 2009. 8:197-204.
26. Burt S. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods—a review. International journal of food microbiology. 2004. 94:223-253.
27. Chaieb K, Hajlaoui H, Zmantar T, Kahla‐Nakbi AB, Rouabhia M. Mahdouani K, Bakhrouf A. The chemical composition and biological activity of clove essential oil, Eugenia caryophyllata (Syzigium aromaticum L. Myrtaceae): a short review. Phyto therapy research. 2007. 21:501-506.
28. Bakkali F, Averbeck S, Averbeck D, Idaomar M. Biological effects of essential oils–a review. Food and chemical toxicology. 2008.46:446-475.
29. Kim J, Marshall MR, Wei C. Antibacterial activity of some essential oil components against five foodborne pathogens. Journal of agricultural and food chemistry. 1995. 43: 2839-2845.
30. Edris AE. Pharmaceutical and therapeutic potentials of essential oils and their individual volatile constituents: a review. Phytotherapy research. 2007. 21:308-323.
31. Farag R, Daw Z, Hewedi F, El-Baroty G. Antimicrobial activity of some Egyptian spice essential oils. Journal of Food Protection. 1989. 52: 665-667.
32. Janssen A, Scheffer J, Svendsen AB. Anti microbial activity of essential oils: a 1976-1986 literature review. Aspects of the test methods. Planta medica. 1987. 53:395-398.
33. Prabuseenivasan S, Jayakumar M, Ignacim uthu S. In vitro antibacterial activity of some plant essential oils. BMC complementary and alternative medicine. 2006. 6:39.
34. Burt SA, Reinders RD. Antibacterial activity of selected plant essential oils. Lett Appl Micro biol. 2003.36(3):162-7.
35. Benkeblia N. Antimicrobial activity of essential oil extracts of various onions (Allium cepa) and garlic (Allium sativum). LWT-Food Science and Technology. 2004.37: 263-268.
36. Mahboubi M, Haghi G. Antimicrobial activity and chemical composition of Mentha pulegium L. essential oil. Journal of ethnopharmacology. 2008. 119:325-327.
37. Viljoen A, Van Vuuren S, Ernst E, Klepser M, Demirci B, Başer H, Van Wyk B. Osmitopsis asteriscoides (Asteraceae)-the antimicrobial activity and essential oil composition of a Cape-Dutch remedy. Journal of Ethnopharmacology. 2003. 88: 137-143.
38. Kossah R, Zhang H, Chen W. Antimicrobial and antioxidant activities of Chinese sumac (Rhus typhina L.) fruit extract. Food Control. 2011. 22, 128-132.
39. Akrayi HFS, Abdullrahman ZFA. Screening in vitro and in vivo the antibacterial activity of Rhus coriaria extract against S. Aureus. IJRRAS. 2013. 15: 390-397.
40. Norajit K, Laohakunjit N, Kerdchoechuen O. Antibacterial effect of five Zingiberaceae essential oils. Molecules. 2007. 12:2047-2060.
41. Rasooli I, Mirmostafa SA. Bacterial susceptibility to and chemical composition of essential oils from Thymus kotschyanus and Thymus persicus. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2003. 51: 2200-2205.
42. Griffin SG, Markham JL, Leach DN. An agar dilution method for the determination of the minimum inhibitory concentration of essential oils. Journal of Essential Oil Research. 2000. 12: 249-255.
43. Zaika LL. Spices and herbs: their antimicrobial activity and its determination1. Journal of Food Safety. 1988. 9:97-118.