نقش انگیزش اشتهایی مردان و زنان در بازداری از نشانه های غذایی
الموضوعات :
1 - دانشگاه علم و فرهنگ
الکلمات المفتاحية: انگیزش اشتهایی بازداری تکلیف برو/نرو تفاوت-های جنسیتی,
ملخص المقالة :
منظور از انگیزشِ اشتهایی، کشانندة خوردن برای لذت بردن در حالتی است که فرد گرسنه نباشد. پژوهش حاضر با هدف مقایسة زنان و مردانِ دارای انگیزش اشتهاییِ زیاد و کم، از نظر میزان بازداری از نشانه های غذایی انجام شد. این پژوهش با استفاده از طرح علّی ـ مقایسه ای انجام گرفت. به این صورت که با بررسی میزان انگیزش اشتهاییِ 1300 نفر از دانشجـویـان داوطلـب از طریـق مقیـاس قـدرت غـذا (PFS)، 59 نفر از زنان و مردان سالم و دارای وزن طبیعی انتخاب شدند و پـس از بررسی، در دو گروه دارای انگیزش اشتهاییِ زیاد و کم، جای داده شدند. میزان بازداری این افراد به وسیلة تکلیف برو/ نرو در تصاویر غذایی و غیرغذایی اندازه گیری شد. آزمون تحلیل واریانس عاملی نشان داد که زنانِ دارای انگیزش اشتهاییِ زیاد در تصاویر غذایی، در مقایسه با تصاویر غیرغذایی، خطای «نروی» بیشتری دارند. کمتربودن بازداری در زنانِ دارای انگیزش اشتهاییِ زیاد ممکن است به دلیل تحریک بیشترِ انگیزشِ اشتهایی آنها در رویارویی با نشانه های غذایی باشد.
اشرفی، عماد؛ کچویی، محسن؛ و قزاقی، مهسا ) #
.(1394بررسی پایایی و روایی مقیاس قدرت غذا. دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردي، .113-125 ،(3)16بیابانگرد، اسماعیل )#
.(1386روشهاي تحقیق در روانشناسی و علوم تربیتی. تهران: دوران. سرمد، زهره ) #
3(1392آمار استنباطی: گزیدهاي از تحلیلهاي آماري تک متغیري. تهران: سمت.#
Ames, S. L., Kisbu-Sakarya, Y., Reynolds, K. D., Boyle, S., Cappelli, C.,
Cox, M. G., & Stacy, A. W. (2014). Inhibitory control effects in
adolescent binge eating and consumption of sugar-sweetened beverages
and snacks. Appetite, 81, 180-192 .
Anschutz, D. J., Engels, R. C., Van der Zwaluw, C. S., & Van Strien, T. (2011).
Sex differences in young adults’ snack food intake after food commercial
exposure. Appetite, 56(2), 255-260.
Appelhans, B. M. (2009). Neurobehavioral inhibition of reward‐driven feed
ing: implications for dieting and obesity. Obesity, 17(4), 640-647.
Appelhans, B. M., Woolf, K., Pagoto, S. L., Schneider, K. L., Whited, M. C.,
& Liebman, R. (2011). Inhibiting food reward: Delay discounting, food
reward sensitivity, and palatable food intake in overweight and obese
women. Obesity, 19(11), 2175-2182.
Batterink, L., Yokum, S., & Stice, E. (2010). Body mass correlates inversely
with inhibitory control in response to food among adolescent girls: An
fMRI study. Neuroimage, 52(4), 1696-1703.
Brown, M. R., Lebel, R. M., Dolcos, F., Wilman, A. H., Silverstone, P. H.,
Pazderka, H., & Hodlevskyy, O. (2012). Effects of emotional context on
impulse control. NeuroImage, 63(1), 434-446.
Cappelleri, J. C., Bushmakin, A. G., Gerber, R. A., Leidy, N. K., Sexton, C. C.,
Karlsson, J., & Lowe, M. R. (2009). Evaluating the Power of Food Scale in
obese subjects and a general sample of individuals: Development and
measurement properties. International Journal of Obesity, 33(8), 913-92.
Casey, B., Trainor, R. J., Orendi, J. L., Schubert, A. B., Nystrom, L. E.,
Giedd, J. N., & Cohen, J. D. (1997). A developmental functional MRI
study of prefrontal activation during performance of a go-no-go task.
Journal of Cognitive Neuroscience, 9(6), 835-847.
Chan, R. S., & Woo, J. (2010). Prevention of overweight and obesity: How
effective is the current public health approach. International Journal of
Environmental Research and Public Health, 7(3), 765-783.
Cornier, M. A., Salzberg, A. K., Endly, D. C., Bessesen, D. H., & Tregellas,
J. R. (2010). Sex-based differences in the behavioral and neuronal
responses to food. Physiology & Behavior, 99(4), 538-543.
Donkers, F. C., & Van Boxtel, G. J. (2004). The N2 in go/no-go tasks
reflects conflict monitoring not response inhibition. Brain and Cognition,
56(2), 165-176.
Gall, M. D., Gall, J. P., & Borg, W. R. (2007). Educational research: An
introduction. (8th ed.). New York: Longman.
García‐García, I., Narberhaus, A., Marqués‐Iturria, I., Garolera, M., Rădoi, A.,
Segura, B., & Jurado, M. (2013). Neural responses to visual food cues:
insights from functional magnetic resonance imaging. European Eating Di
sorders Review, 21(2), 89-98.
Harris, J. L., Bargh, J. A., & Brownell, K. D. (2009). Priming effects of television
food advertising on eating behavior. Health Psychology, 28(4), 404-413.
He, Q., Xiao, L., Xue, G., Wong, S., Ames, S. L., Schembre, S. M., &
Bechara, A. (2014). Poor ability to resist tempting calorie rich food is
linked to altered balance between neural systems involved in urge and
self-control. Nutrition Journal, 13(1), 92.
Houben, K., Nederkoorn, C., & Jansen, A. (2014). Eating on impulse: The
relation between overweight and food‐specific inhibitory control. Obesity,
22(5), E6-E8.
Kanoski, S. E., & Davidson, T. L. (2011). Western diet consumption and
cognitive impairment: Links to hippocampal dysfunction and obesity.
Physiology & Behavior, 103(1), 59- 68.
Killgore, W. D., & Yurgelun-Todd, D. A. (2010). Sex differences in cerebral
responses to images of high vs low calorie food. Neuroreport, 21(5), 354-358.
Killgore, W., Weber, M., Schwab, Z., Kipman, M., DelDonno, S., Webb, C.,
& Rauch, S. (2013). Cortico-limbic responsiveness to high-calorie food
images predicts weight status among women. International Journal of
Obesity, 37(11), 1435-1442.
Kopelman, P. G. (2000). Obesity as a medical problem. Nature, 404(6778), 635-643.
Lang, P. J., Bradley, M. M., & Cuthbert, B. N. (2008). International affective
picture system (IAPS): affective ratings of pictures and instruction
manual. Technical Report A-8. University of Florida, Gainesville, FL.
Lang, P. J., Greenwald, M. K., Bradley, M. M., & Hamm, A. O. (1993).
Looking at pictures: Affective, facial, visceral, and behavioral reactions.
Psychophysiology, 30(3), 261-273.
Lokken, K. L., Boeka, A. G., Austin, H. M., Gunstad, J., & Harmon, C. M.
(2009). Evidence of executive dysfunction in extremely obese adolescents:
A pilot study. Surgery for Obesity and Related Diseases, 5(5), 547-552.
Lowe, M. R., & Butryn, M. L. (2007). Hedonic hunger: a new dimension of
appetite? Physiology & Behavior, 91(4), 432-439.
Lowe, M. R., Butryn, M. L., Didie, E. R., Annunziato, R. A., Thomas, J. G.,
Crerand, C. E., & Wallaert, M. (2009). The Power of Food Scale: A new
measure of the psychological influence of the food environment. Appetite,
53(1), 114-118.
Lowe, M. R., van Steenburgh, J., Ochner, C., & Coletta, M. (2009). Neural
correlates of individual differences related to appetite. Physiology &
Behavior, 97(5), 561-571.
Mitchell, N., Catenacci, V., Wyatt, H. R., & Hill, J. O. (2011). Obesity: Overview
of an epidemic. The Psychiatric Clinics of North America, 34(4), 717-732.
Nederkoorn, C., Coelho, J. S., Guerrieri ,R., Houben, K., & Jansen, A.
(2012). Specificity of the failure to inhibit responses in overweight
children. Appetite, 59(2), 409-413.
Smith, E., Hay, P., Campbell, L., & Trollor, J. (2011). A review of the
association between obesity and cognitive function across the lifespan:
implications for novel approaches to prevention and treatment. Obesity
Reviews, 12(9), 740-755.
Schachter, S. (1971). Some extraordinary facts about obese humans and rats.
American Psychologist, 26(2), 129-144.
Stevens, G. A., Singh, G. M., Lu, Y., Danaei, G., Lin, J. K., Finucane, M. M &
Cowan, M. (2012). National, regional, and global trends in adult over
weight and obesity prevalences. Population Health Metrics, 10(1), 22. doi:
10.1186/1478-7954-10-22.
Van Strien, T., Frijters, J. E., Bergers, G., & Defares, P. B. (1986). The
Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) for assessment of
restrained, emotional, and external eating behavior. International Journal
of Eating Disorders, 5(2), 295-315.
Volkow, N., Wang, G. J., Tomasi, D., & Baler, R. (2013). Obesity and
addiction: Neurobiological overlaps. Obesity Reviews, 14(1), 2-18.
Wang, Y., & Beydoun, M. A. (2007). The obesity epidemic in the United
States-gender, age, socioeconomic, racial/ethnic, and geographic charac
teristics: a systematic review and meta-regression analysis. Epidemiologic
Reviews, 29(1), 6-28.
Westerterp, K. R., & Speakman, J. R. (2008). Physical activity energy expenditure
has not declined since the 1980s and matches energy expenditures of wild
mammals. International Journal of Obesity, 32(8), 1256-1263 .