تأثیر میزان شوری آب آبیاری و عوامل تولید بر عملکرد محصول سیب زمینی در شهرستان بهار-همدان
الموضوعات :معین صادقی 1 , سید محسن سیدان 2
1 - دانشکده اقتصاد
2 - استادیار پژوهشی
الکلمات المفتاحية: تابع عملکرد, عوامل تولید, نمونه گیری تصادفی ,
ملخص المقالة :
افزایش تولیدات کشاورزی به دلیل رشد سریع جمعیت و به تبع آن افزایش نیاز آبی در دهه هاي اخير سبب برداشت بيرويه و افت سطح آب زيرزميني در دشت همدان، بهار شده است. این موضوع منجر به افت ممتد سطح آب زيرزميني در این دشت شده و سبب شده تا در زمره دشت هاي بحراني استان قرار گيرد. این پدیده علاوه بر خسارت به منابع آب های زیر زمینی موجب شوری آب شده است. هدف این تحقیق بررسی اثر شوری آب زیر زمینی بر عملکرد محصول سیب زمینی است. بهمنظور بررسی تأثیر شوری آب بر عملکرد سیب زمینی، تابع عملکرد این محصول برآورد شده است. به روش نمونه برداری تصادفی داده های مورد استفاده از 119 مزرعه در سال زراعی 97-1396 گردآوری شدند و میزان شوری آب چاههای مزارع در دو مرحله در آزمایشگاه اندازه گیری شد. بر اساس معیار ها و آزمونهای انجام گرفته تابع تولید به فرم تابع درجه دوم به منظور برآورد روابط میان متغیر ها انتخاب گردید. نتايج این پژوهش بیانگر این موضوع است که با افزایش یک واحد در میزان شوری آب، مقدار تولید سیب زمینی 860 کیلوگرم کاهش مییابد. بهرهوری نهایی آب، بذر و کود شیمیایی به ترتیب 2/0، 23 و 14- بود، بر این اساس میتوان گفت که کشاورزان سیبزمینی کار دشت همدان، بهار از نهاده آب به میزان بهینه، از بذر کمتر از حد بهینه و از کود شیمیایی بیش از حد بهینه مصرف میکنند.
اخوان، سمیرا؛ بلالي، حمید؛ و رضايي، يوسف (1392). بررسي آثار اقتصادي، اجتماعي و محيط زيستي پايين رفتن سفره آب زيرزميني و اثرات آن بر سرمايه¬گذاري و توليد بخش خصوصي. مطالعه موردي دشت همدان - بهار. همايش بحران مديريت منابع آب زيرزميني كشور.
آبیار، نور محمد و کیانی، علیرضا (1386). بررسی اقتصادی کاربرد آب شور در مزارع گندمکاری استان گلستان. ششمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران. مشهد.
باغانی، جواد؛ علیزاده، امین؛ انصاری، حسین و عزیزی، مهدی (1394). اثر کیفیت آب و مدیریت کاربرد آب شور در سیستم آبیاری قطر های بر عملکرد و کارآیی مصرف آب در خربزه دیررس. فصلنامه آب و خاک. 29(3)،560 -568.
جلیلی، خلیل؛ مرادی، حمید رضا و حداد بزرگ، امید (1395). تحلیل بیلان آب زیرزمینی مبتنی بر دیدگاه کشاورزی پایدار در دشت اسلام آباد. مهندسی آبیاری و آب ایران. 6(25)،110-127.
حاجي رحيمي،محمود و عبدل قوزلوجه، عبداله (1391). تحليل بهره وري نهاده آب و محاسبه ارزش اقتصادي آب آبياري در توليد محصول سيب زميني در دشت بهار. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه كردستان.
حسين زاده فیروزی، جواد؛ سلامي، حبیب اله و صدر سید کاظم (1386). برآورد ارزش اقتصادي آب در توليد محصولات زراعي با استفاده از توابع توليد انعطاف¬پذير ( مطالعه موردي: دشت مراغه - بناب)، دانش كشاورزي، 17(2)، 1-14.
خاقاني، رقیه ؛ محمودي، شهلا؛ پذيرا، ابراهیم و مسيح آبادي. محمد حسن (1391). بررسي تغييرات شوري خاك و تأثير آن بر عملكرد محصولات عمده زراعي در دشت قزوين. توليد گياهان . توليد گياهان زراعي در شرايط تنش هاي محيطي. 4(3)،28-37.
سازمان تحقیقات منابع آب .1379. گزارش تحلیل- پژوهشی. سایت https://www.wri.ac.ir
سازمان جهاد کشاورزی استان همدان.1398. سالنامه آماری. معاونت آمار اطلاعات.
شیرانی، پ (1364). نظریه نمونه گیری. تهران. مرکزنشر دانشگاهی.
عبادی، ع ؛ فتحی، د ؛ حاجیان شهری، م و کریم پور، س (1387). اثرات تنش شوری بر پارامترهای جوانه زنی بذر در 3 رقم گوجه فرنگی،اولین کنگره ملی فناوری تولید و فرآوری گوجه فرنگی،مشهد.
فرهنگيان كاشاني، ساسان و منعم، رضا (1389). بررسي اثر تنش شوري بر خصوصيات جوانه زني بذر ده ژنوتيپ گلراعي(Hypericum perforatum L) پژوهشهاي به زراعي (تنش هاي محيطي در علوم گياهي). 2(1)؛75-81.
فیضی، محمد؛ فرخنده، عباس؛ مصطفی زاده فرد، بهروز و موسوی، سید فرهاد (1389). اثر کیفیت آب آبیاری بر عملکرد و برخی اجزای عملکرد گرمک به روش آبیاری قطره ای. پژوهش آب در کشاورزی (علوم خاک و آب). 24(2), 145-153.
ﮔﺠﺮﺍﺗﯽ، ﺩامودار. 1387. ﻣﺒﺎﻧﯽ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩ ﺳﻨﺠﯽ(جلد دوم)، ﺗﺮﺟﻤﻪ دکتر ﺣﻤﻴﺪ ﺍﺑﺮﻳﺸﻤﯽ. تهران. ﺍﻧﺘﺸﺎﺭﺍﺕ ﺩﺍﻧﺸﮕﺎﻩ ﺗﻬﺮﺍﻥ.صص422.
محمدزاده، احمد رضا (1390). تأثیر شوری آب و کمیت ژنوتیپ های خربزه تجاری، مجموعه مقالات. همایش ملی تولید خربزه.
وارسته.م؛ ارسلان بد. م. ر (1394). اندازه گيري و تحليل بهره وري توليد كنندگان سيب زميني شهرستان اصفهان. پايان نامه كارشناسي ارشد. دانشگاه اروميه. دانشكده كشاورزي.
Dadarwal, Basant & Kakralya, B & Bagdi, Devi Lal & Sharma, M. & Pinki, Dadarwal & Buraniya, Sumitra & Dabariya, Sohan Lal. (2018). Investigate the effect of salt stress on yield and yield attributes of wheat. 2094-2096.
Kim, Hakkwan, Hanseok Jeong, Jihye Jeon, and Seungjong Bae. 2016. "Effects of Irrigation with Saline Water on Crop Growth and Yield in Greenhouse Cultivation" Water 8, no. 4: 127.
Lacerda, C. F. Ferreira, J. F. S. Liu, X. and D. L. Suarez. 2016. Evapotranspiration as a
criterion to estimate nitrogen requirement of maize under salt stress. Journal of Agronomy
and Crop Science. 202 (2016): 192-202.
Tedeschi A., Lavini A., Riccardi M., Pulvento C. and d’Andria R. 2011. Melon crops (Cucumis melo L., cv.Tendral) grown in a Mediterranean environment under saline-sodic conditions: Part I. Yield and quality.Agricultural Water Management, Volume 98, Issue 9, July 2011, Pages 1329-1338.
Wang.2012.Efects of Irrigation Water Quality and Drip Tape Arrangement on Soil Salinity, soil Moisture Distribution, and cotton Yield (Gossypium hirsutum L.) Under Mulched Drip Irrigation in Xinjiang, China. Journal of Integrative Agriculture. Vol 11:502-511.
Xin, H. Peiling, Y. Shumei, R. Yankai L. Guangyu, J. and L. Lianhao. 2016. Quantitative
response of oil sunflower yield to evapotranspiration and soil salinity with saline water
irrigation. Journal of Agriculture and Biology Engineering. 9(2): 63-73.