نگاهی به یک قرن ترجمة متون فلسفی در ایران (کتابشناسی فيلسوفان مغربزمین از پیش از میلاد تا پايان قرن نوزدهم)
الموضوعات :سعید انواری 1 , مریم مهدوی مزده 2
1 - دانشیار گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
2 - دانش آموختۀ کارشناسی ارشد فلسفه، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: تاریخ فلسفه کتابشناسی فلسفة غرب فلسفة غرب آثار کلاسیک ترجمه,
ملخص المقالة :
در قرن گذشته (1300ـ1399 شمسی) شاهد نهضت دوم ترجمة آثار فلسفی غرب در ایران بودیم. در این کتابشناسی فهرستی از آثار اصلی چهل تن از فلاسفة معروف مغربزمین از پیش از میلاد تا قرن نوزدهم، که به زبان فارسی ترجمه شدهاند معرفی شده است. مترجمانی که آثار فلاسفة کلاسیک را به فارسی ترجمه کردهاند، گاه علاقمند و متمرکز بر یک فیلسوف خاص شدهاند و بصورت تخصصی به ترجمة آثار وی پرداختهاند؛ بعنوان مثال، منوچهر بزرگمهر به آثار بارکلی؛ محمدحسن لطفی به آثار افلاطون و فلوطین؛ داریوش آشوری به آثار نیچه؛ زیبا جبلی به آثار مارکس و منوچهر صانعی درهبیدی به آثار کانت توجه نشان دادهاند. آثار تعدادی از فلاسفه نیز چندین بار ترجمه شدهاند؛ در این میان کتاب چنین گفت زرتشت با چهارده ترجمة مجدد، بیشترین آمار را بخود اختصاص داده است. در مواردی نیز هیچ کتابی از برخی از فیلسوفان معروف مغربزمین مانند: مالبرانش، اسکوتوس، بوناونتورا و اوکام، به فارسی ترجمه نشده است. در این کتابشناسی، آثار فلاسفة زیر معرفی شدهاند: آکویناس، آگوستین، آنسلم، اپیکتتوس، اپیکور، ارسطو، اسپنسر، اسپینوزا، افلاطون، افلوطین، انگلس، اورلیوس، بارکلی، بیکن، پاسکال، پیش سقراطیان، دکارت، روسو، سنکا، شلایرماخر، شلینگ، شوپنهاور، شیلر، فوئرباخ، فیشته، کانت، کنت، کیرکگور، لاک، لایب نیتس، لوکرتیوس، مارکس، ماکیاولی، منتسکیو، مور، میل، نیچه، هابز، هگل و هیوم.
1. سایت پایگاه اطلاع رسانی کتابخانههای ایران (lib.ir)
2. سایت خانه کتاب و ادبیات ایران (ketab.ir)
3. سایت شبکه جامع کتاب گیسوم (gisoom.com)
4. سایت کتابخانه مجلس (ical.ir)
5. سایت کتابخانة ملی ایران (nlai.ir)
6. مأخذشناسی فلسفه غرب (معرفی توصیفی منابع فارسی–کتاب، مقاله و پایاننامه تا 1380)، حسینعلی رحمتی، قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، 1385.
7. مأخذشناسی فلسفه غرب، جلد دوم (معرفی توصیفی منابع فارسی–کتاب، مقاله و پایاننامه از 1381 تا 1385)، حسینعلی رحمتی، قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، 1395.