مروری بر وضعیت پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد در ایران
الموضوعات :
1 - دانشگاه تهران
الکلمات المفتاحية: پارکهای علم و فناوری مراکز رشد فناوری و نوآوری شاخصهای کیفی شاخصهای کمی,
ملخص المقالة :
در راستای دستیابی به اهداف توسعهای کشور، نقش مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری بهعنوان دو بازیگر کلیدی اکوسیستم نوآوری قابل توجه است. مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری نه تنها شکافهای موجود بین دانشگاهها و سایر بخشها مانند صنعت، کشاورزی و سلامت را رفع میکنند، بلکه با جذب سرمایههای انسانی توانمند و فارغالتحصیلان دانشگاهی، روند انتقال فناوری و دانش را نیز تسهیل کرده و حرکت به سمت رشد و توسعه اقتصادی دانشبنیان را تسریع میکنند. همچنین، ظرفیتهای موجود در پارکهای علم و فناوری، بستر لازم برای تبادل تجربیات و داد و ستد علمی و فناوری با دیگر مراکز مشابه و شرکتهای دارنده فناوری را فراهم میسازد. از اینرو، ارائه تصویر واقعی از وضعیت موجود پارکها و مراکز رشد فعال در کشور در راستای خطمشیگذاری و سیاستگذاری حوزه فناوری در کشور حائز اهمیت است. براساس دادههای جمعآوری شده تا پایان تیرماه سال 1397، 36 پارک علم و فناوری و 83 مرکز رشد مستقل (غیروابسته به پارک) در 5 منطقه کشور مشغول به فعالیت بودهاند. مقاله حاضر که با جمعآوری دادههای طبقهبندی شده از طریق پرسشنامه تا پایان تیرماه سال 1397 از 174 مرکز فوق با همکاری مرکز رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاددانشگاهی و دفتر امور فناوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری تهیه شده است؛ سعی در بررسی و تحلیل هدفمند ابعاد مختلفی از وضعیت پارکها و مراکز رشد ج.ا.ایران مبتنی بر استانداردهای کیفی گزارشهای منتشرشده توسط انجمن بینالمللی پارکهای علم و فناوری1، دارد.
1- https://www.amar.org.ir
2- https://data.worldbank.org
3- International Trade Center
4- https://doingbusiness.org
5- Zoltan J. Acs, László Szerb, Esteban Lafuente, Ainsley Lloyd, The Global Entrepreneurship Index 2018, 2018, Springer International Publishing.
6- Bruno Lanvin and Paul Evans, The Global Talent Competitiveness Index, 2018
7- https://www.msrt.ir
8- Town Plan of Scientific and Research in esfehan (in Persian)
9- www.techpark.ir
10- Report of the Science and Technology Parks of programs and initiatives, in 2005-2009, Deputy of Research and Technology, Ministry of Science, Research and Technology, 2009(in Persian)